Facebook hozzászólás
424

Citromos szűzérme tallérok

Népszerű és könnyen elkészíthető alapanyag a sertésszűz, aminek most egy különleges változatát hozom. A pikáns citromos íz, maga a mártás és a szalmaburgonya olyan elegyet képez, ami népszerűbbé tehet téged a családtagjaid körében.

Citromos szűzérme tallérok, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók:

2 db sertészűz
1/2 ek sertéssült fűszerkeverék ( Fűszerész )
1/2 ek citrombors ( Fűszerész )
1/2 ek koriander levél
1/2 ek morzsolt majoranna
1/4 ek szárított kakukkfű
liszt
1-1,5 db citrom
1/2 l alaplé
1 dl fehér vagy rozé bor
1-2 ek vaj
1,5-2 dl tejszín
só és bors

Elkészítés:
Én most két darab sertésszűzzel dolgoztam, de természetesen kevesebbel is lehet foglalkozni, csak mi sokan vagyunk – úgyhogy ezt vegyétek figyelembe.  A húsokat lehártyázom, majd hüvelykujj vastagságú tallérokra szeletelem. Nem klopfolom, maximum egy kicsit kézzel lenyomkodom őket.  A fűszereket egy mozsárba szórom, majd jól összedolgozom őket, aztuán pedig egyenletesen a húsokra osztom szét az egészet. Só és bors is kerül a tallérokra, majd kézzel kicsit bedörzsölöm az összes szeletbe a keveréket.

Egy nagyobb tálba lisztet szórok, majd a tallérokat alaposan belisztezem, és ezt követően forró olajban vagy zsírban elősütöm mindegyiket. Nem kell túlsütni őket, elég tényleg csak elősütni a húsokat, mert később majd megpuhulnak a párolás során. Amint kész vagyunk az elősütéssel, az edénybe visszapakoljuk a húsokat, teszünk rájuk citromkarikákat, majd felöntjük alaplével és borral az edényt. Facsarunk egy kevés citromot az alapba, majd fedő alatt elkezdjük a párolási folyamatot. Menet közben kóstolgatunk, majd ha igényli, akkor citromozunk, de törekedjünk arra, hogy ne legyen túl erős, túl karakteres a citromos íz. Amint a húsok megpuhultak, akkor kiszedegetjük őket egy tálra, majd befejezzük a mártást. Teszünk bele vajat, tejszínt esetleg citrom levét – majd hagyjuk összerottyanni az egészet. Botmixerrel simává dolgozzuk a mártást, majd egy pár perc után le is vesszük a tűzről.

Köretként sültburgonyát, tócsnit vagy szalmaburgonyát tálalhatunk – én most ez  utóbbit választottam.

Zoltán többi receptje itt.

Kolbászhússal töltött, baconbe csavart szűzérme
Nem tudom, mások konyhájában hogy van ez, nálunk a szűzérme ünnepi étel. És nem elsősorban az ára miatt, bár az sem elhanyagolható. Az alábbi recept jól variálható, tölthetjük gombával, májas töltelékkel, de el tudom képzelni kuszkuszos-gyümölcsös béléssel is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!