Facebook hozzászólás
1 143

A legfinomabb újrahasznosítás

Fordított körtetorta mézeskalács alappal

Maradt egy rakás mézeskalács karácsonyról? Remek alapja lehet ennek a tortának, de mutatjuk azt is, hogy tudod elkészíteni, ha minden figurát felfaltatok az ünnepek alatt.

Hozzávalók:

  • 6 dkg  vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 4 körte
A mézeskalácshoz
  • 13 dkg liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • egy csipet só
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk reszelt szerecsendió
  • 1 egész tojás
  • 13 dkg barna cukor
  • 1 dl méz (vagy melasz)
  • 1 dl tejszín
  • 6 dkg vaj, olvasztva
  • 5 dkg pekándió apróra vágva (elhagyható)
    1 pekándió egészben hagyva (ez a torta közepére kerül, de teljesen opcionális)
Fordított körtetorta Fotó: Pinterest
Fordított körtetorta        Fotó: Pinterest

Elkészítés

Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a szerecsendiót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és adjuk hozzá az apróra vágott pekándió darabokat is. Egy külön tálba mehet a tojás, a barna cukor, a tejszín a méz és az olvasztott vaj. Ezt is alaposan keverd el, majd add hozzá a lisztes keveréket.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy kis fazékban olvaszd meg a vajat, add hozzá a barna cukrot és addig kevergesd, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezt a keveréket öntsd egy 22 centis tortaforma aljába, de még jobb egy olyan sütésálló edény, ami teljesen zárt – vagyis nem kapcsos forma -, mert abból nem tud szivárogni a szirup. Ebbe a vajas cukorba szépen helyezd el a cikkekre vágott körtéket (rád van bízva, meghámozod-e). Közepére rakhatsz egy pekándiót.
A tésztát öntsd a körtére, óvatosan simítsd el egy spatulával és tedd a sütőbe kb. 40-45 percre.
Ha kész, kicsit hagyd hűlni, majd lazítsd meg a tortát körben. Tegyél tálat a tetejére és egy gyors mozdulattal fordítsd fejre a formát – így a torta kicsusszan a tálra.

Tipp: Ha a megmaradt mézeskalácsokkal dolgozol, aprítóban zúzd össze és adj hozzá annyi vajat, amitől összeáll (olyasmi masszát képzelj el, mint ami a sajttorta alapja). Legalább 30-40 deka sütire lesz szükséged, de fél kiló se sok. Mivel ezt nem érdemes hosszan sütni, használhatsz körtebefőttet is a nyers gyümölcs helyett, így elég kb. 10 perce sütőbe tenni a tortát.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!