Egészben sült karfiol tejföllel és paprikakrémmel
A karfiol egészben sütésének divatja most kezd terjedni. Egyre többen megpróbálkoznak vele, hiszen, ha sikerül jól elkészíteni, olcsó, kiadós, köretként, főételként fogyasztható étel a végeredmény, ami a vega, vegán és a hagyományos konyhában is megállja a helyét.
Hozzávalók a karfiolhoz
1 fej karfiol
Fűszerek a főzővízbe: őrölt kömény, bors, babérlevél, kurkuma, chili paprika,koriander, fokhagymapor, vöröshagymapor, minden, amit szeretünk, hagyjuk el, amit nem.
3-4 evőkanál olivaolaj
1 kanál só
2 evőkanál szárított, sótlan ételízesítő
Hozzávalók a kápia krémhez
2 kápiapaprika
2 evőkanál étolaj/kókuszzsír
1 kávéskanál szójaszósz + víz, ha szükséges
Elkészítés
1. A karfiolt tisztítsuk meg, a torzsájából csak annyit vágjunk le, hogy „megálljon a lábán”.
2. Annyi vízben, amennyi ellepi tegyük fel 15 percre a karfiolt főni. A főzővizet a hozzávalóknál felsorolt fűszerekkel fűszerezzük, sózzuk és tegyük bele az olajat is. Kóstolgassuk, intenzív ízű kell legyen. Amíg a karfiol fő, készítsük el a kápia krémet.
3. A kápia krémhez metéljünk le 2 kápiát, dinszteljük meg, tegyük turmixba, adjunk hozzá sót, szójaszószt, sót, pár csepp juharszirupot vagy más édesítőt.
4. 15 perc után győződjünk meg róla tűpróbával, hogy a karfiolunk kicsit megfőtt, vegyük ki a léből, csepegtessük le.
A főzőlevet tegyük félre.
5. Tegyük a karfiolt egészben egy papírral bélelt tepsibe, kenjük/fújjuk be olajjal/kókuszzsírral és tegyük be 200-220 fokra előmelegített sütőbe. 20 percig süssük, várjuk meg, amíg kicsit megbarnul.
7. Tálaljuk tejföllel és a kápia krémmel.
Hozzászólás zárolva.