Fenyőrügy szörp
Csodás borostyánszínű szörpöt kapunk a fenyőrügyekből, ami nyári hőségben szénsavas, hideg ásványvízzel, citromkarikákkal fogyasztva remek hűsítő ital.
Elkészítése roppant egyszerű. Gyűjtsünk annyi zsenge fenyő hajtásvéget, amennyit akarunk. Jó sok kell belőle. Érdemes et is, mint a bodzát, olyan helyen gyűjteni, ahol nem éri extrém porosodás, benzingőz. Ha ez sikerül, nem muszáj megmosni a rügyeket. Tegyük egy nagy edénybe, öntsük fel vízzel, amennyi ellepi, majd forraljuk, és főzzük forrástól számítva 5 percig. Ekkor zárjuk el alatta a tüzet, tegyünk az edényre fedőt, hagyjuk másnapig érni a főzetet. Másnap a levet szűrjük át, mérjük meg. 1 liter folyadékhoz 1 kg cukrot és 1 dkg citromsavat adjunk hozzá. Következik az újabb forralás, ekkor már nem kell vadul forralni, de újabb 5 percig gyöngyöztessük a szörpünket, majd adagoljuk üvegekbe, és mehet pihenni a száraz dunsztba, azaz az üvegeket fészekbe tesszük, amit pokrócokból, dunyhából, párnákból alakítunk ki. Ilyenkor az a cél, hogy az üvegben lévő folyadék minél lassabban hűljön ki, azaz minél tovább tartsa viszonylag magas hőfokát, amely hőfokon a baktériumok elpusztulnak. Ha csavaros üveget használunk, tegyünk a kupak alá nátrium-benzoátos vízben megmártott celofánt, arra tekerjük a tetőt
Hozzászólás zárolva.