Facebook hozzászólás
1 175

A PAVLOVA-TORTA TITKA

Habkönnyű mennyország

Van egy trükkje az igazi Pavlova-tortának, amivel elronthatatlan ez a desszert. Ha így készíted, garantáltan ámulatba ejtheted a vendégeket!

Erről a csupahab, pillekönnyű, sok-sok gyümölccsel, vagy csokoládéval, szirupokkal készülő tortáról már ejtettünk itt szót, de egy-egy igazi gasztrotalálmányról sosem lehet eleget beszélni. Azt mondják, hogy ez a „legausztrálabb” édesség, hiszen a perth-i Esplanade szálloda főszakácsa kreálta 1935-ben a messzi kontinensen vendégszereplő, rendkívül népszerű, híres orosz balerina, Anna Pavlova tiszteletére. Olyan könnyed és légies desszertet kellett kreálnia, mint amilyen Pavlova tánca. Ha úgy táncolt Pavlova, amilyen finom a torta, akkor valóban nagy balerina lehetett.

A Pavlova torta titka, fotó: depositphotos.com
Egyszerű, mégis könnyű elrontani Fotó: depositphotos.com

Hiába tűnik azonban egyszerűnek a torta elkészítése, mégis könnyű elrontani. Van azonban egy titka, amitől garantált a siker. Ez pedig nem más, mint hogy a tojásfehérjét irdatlan sok ideig kell a habverővel verni. Nem elég csak addig, amíg aránylag kemény lesz, utána még legalább 15 percig kell kitartóan a habot formálni. Nem is hinnénk, hogy a kemény habból még keményebbet lehet varázsolni, csak ki kell bírni a mixergép hangját 20 percig. És most lássuk a jó Pavlova-torta receptjét:

A Pavlova torta titka, fotó: depositphotos.com
Egyszerű, mégis könnyű elrontani Fotó: depositphotos.com

Hozzávalók:

  • 20 dkg barna cukor
  • 4 dl hideg habtejszín
  • 5 dkg átszitált porcukor
  • 4 db nagy tojás fehérjéje
  • csipet só
  • 1 teáskanál fehér borecet vagy almaecet
  • 1 evőkanál keményítő
  • 20 dkg vegyes piros gyümölcs

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, sütőpapírral béleljünk ki egy 40×25 cm-es tepsit! Kezdjük el verni a tojásfehérjéket a fent leírt módon, kitartóan 20 percen át. Apránként adagoljunk hozzá 20 dkg barnacukrot, a csipet sót, a fehér borecetet és a keményítőt. A kemény habot a sütőpapírra kanalazzuk, kör alakú tortaformára igazítjuk. Betoljuk a sütőbe, s 10 perc után levesszük a sütőt 130 fokra, 50 percig sütjük, míg a külseje ropogós, a belseje puha és ragacsos nem lesz. Hagyjuk a tortát kihűlni, de ne ijedjünk meg, ha a hőtől felemelkedett gyönyörűség kicsit összeesik, ez természetes.  A tejszínt a porcukorral felverjük míg sima, lágy csúcsok nem képződnek rajta. A tortára kanalazzuk, majd rátesszük a friss gyümölcsöket. Ha csak mirelit gyümölcsünk van, akkor 5 dkg cukorral, kis vízzel átmelegítjük, s ha kihűlt, rácsorgatjuk a tejszínhabra.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!