Hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept
Ez a kenyér olcsó, laza, nem nehéz, nem elrághatatlanul kemény, nem savanykás, ahogy azt sokszor a vásárolt kenyereknél tapasztaljuk. Azért persze nem olyan, mint a finomított fehér lisztből készülő, annál tömörebb kicsit rendkívül intenzív ízű, magas tápértékű, laktató, másnap is finom, nem morzsálódó, szépen szeletelhető.
Akkor érdemes megsütni, ha előző este be tudjuk keverni, mert legalább 10 óra kell a kelesztéséhez.
Hozzávalók 2 körülbelül 20 cm-es bagetthez
25 dkg teljes tönkölyliszt
1/2 csomag porélesztő
1 kávéskanál só vagy ízlés szerint
annyi langyos víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, amely nem ragad, szép kis cipóvá formálható
Semmi más nem kell hozzá, csak türelem.
Elkészítés
1. A hozzávalókat összeöntjük, összekeverjük, de nem dagasztjuk vagy gyúrogatjuk.
2. Cipócskát formálunk belőle és nagyjából 9 órát parkoltatjuk. Gondosan takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
3. 9 óra múlva megformázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és újabb 1 órán át kelesztjük.
4. 220 fokos forró, előmelegített sütőben kezdjük sütni, nagyjából 5-7 percig. 200 fokra mérsékelve a hőt, sütjük még 10-12 percig.
Hozzászólás zárolva.