Facebook hozzászólás
1 730

A MAZEL TOV RECEPTJE

Készíts otthon shaksukát!

A közel-keleti konyha rajongóinak aligha kell bemutatnunk a shakshuka néven ismertté vált közel-keleti lecsót, amely a hummusz és falafel mellett az izraeli gasztronómia egyik legnépszerűbb fogásaként terjedt el világszerte.

Az étel valódi eredetét a mai napig számtalan legenda övezi; egyes feltételezések szerint a shakshuka Jemenből indult világ körüli útra, míg mások szerint a líbiai és tunéziai régió számít a shakshuka “bölcsőjének”. Az észak-afrikai országokból Izraelbe történő bevándorlás során a kiadós, paradicsomos egytálétel receptúrája az egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagainak, és a roppant egyszerű elkészítésnek köszönhetően villámgyorsan a közel-keleti háztartások zászlóvivő fogásává vált.

A paradicsomos változat. Fotó: Mazel Tov
A paradicsomos változat. Fotó: Mazel Tov

A shakshuka szó magyarul hozzávetőleg annyit tesz, hogy “minden összekeverve” – és ez valóban találó, hiszen az elkészítéséhez a hozzávalókon kívül egy csupán egy serpenyőre van szükség, és 40 perc alatt fejedelmi fogással lephetjük meg a  szeretteinket. Izraelben manapság gyakorlatilag minden olyan ételt, amelyben a tojásokat fűszeres paradicsomszószban, főtt paprikával sütnek össze, azt shakshukának hívják. Az egyik legnépszerűbb variáció például a spenóttal, spárgával,
és zöldbabbal készülő “zöld” shakshuka – ezzel a verzióval jelenleg a Mazel Tov étterem szezonális séfajánlatán is találkozhattok. Az izraeli lecsóra kerülő feltéteknek valójában csak a képzelet szab határt, szerintünk a morzsolt feta sajt  elengedhetetlen, de a bátrabbak nyugodtan kísérletezhetnek a pikáns ízvilágú merguez kolbásszal, vagy épp a sült padlizsánnal.

Amennyiben szerepel a bakancslistán egy izraeli gasztronómiai túra, Tel-Aviv óvárosában található dr. Shakshuka nevezetű étterem egyszerűen kihagyhatatlan. Bino Gabso, az étterem tulajdonosa maga is Jaffában született, és 12 éves korában kezdett el dolgozni apja éttermében. A jól ismert anekdota szerint a család ekkoriban a vendéglátás mellett pénzváltással is foglalkozott, amely a ‘80-as években illegális volt, ugyanakkor pénzbírság fejében senkit nem ítéltek börtönre. Gasbo esetében mégis precedens értékű ítélet született, 15 hónapos börtönbüntetést kapott, ami alatt rabtársai örömére tökélyre fejlesztette shakshuka receptúráját, és bizonyos históriák szerint a  családnak köszönhető az a szokás is, hogy a shakshukát egyszemélyes serpenyőkben
tálalják.
Ezúttal a Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények c. receptgyűjtemény klassszikus  shakshuka receptjét ajánljuk a figyelmetekbe, amelyet könnyedén elkészíthettek a nap bármely szakaszában, legyen szó reggeliről, ebédről, vagy épp vacsoráról.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!