Facebook hozzászólás
1 963

A MAZEL TOV RECEPTJEIT OTTHON IS KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETED

Közel-keleti salátavariációk hétvégére

Gondolatban ismét a Közel-Kelet felé vesszük az irányt, ahol a csúcshőmérséklet a nyári hónapokban gyakran tetőzik 40C fok felett, tehát a könnyed, ugyanakkor laktató vegetáriánus receptek száma gyakorlatilag végeláthatatlan.

Némi segítségért a Budapest belvárosában található Mazel Tov étterem Emberek, ételek, élmények című szakácskönyvét lapoztuk fel, amely bővelkedik a húsmentes fogásokban, ugyanis az előételek és saláták mellett vegetáriánus főétel szekció is helyet kapott. Akár önmagukban, kánikula-kompatibilis fogásként készíted el ezeket az ételeket, akár a kerti grillezéshez gyűjtesz köret fronton inspirációt, a lentebbi receptúrákkal biztosan nem fogsz mellélőni.

A színes kavalkádból három salit készítünk. Fotó: Mazel Tov
A színes kavalkádból három salit készítünk. Fotó: Mazel Tov

 

Elsőként érkezik a Marokkóból származó matbucha saláta, ami egy fűszeres, paradicsomos, intenzív ízű paprikasaláta. A tökéletes elkészítéséhez érdemes nyílt lángot – grillezők előnyben – használni, de sütőben is bátran neki lehet állni. A lényeg, hogy a kápiapaprikákat feketedésig kell sütni. A paprikának olyan erős a héjszerkezete, hogy míg a külseje megfeketedik, a belseje krémes állagúra puhul.

A céklasaláta pikantériáját a maréknyi friss koriander és a cayenne bors adja, és mellette szól, hogy hűtőben lefedve tárolva 1-2 napig bőven eláll, így könnyedén hűsítő fogás válhat belőle.
Végül, de nem utolsó sorban a karfiol steak receptúrája érkezik, ami a vegetáriánusok körében óriási népszerűségnek örvend, hiszen laktató főfogásként simán felveszi a versenyt a “húsos” társaival szemben. Tálalásához az egyetlen, talán még kevésbé ismert alapanyag a tahini, ami az egyik legfontosabb alapélelmiszer a közel-keleti gasztronómiában. A nyers tahini önmagában a hidegen sajtolt szezámmag pasztát jelenti. Izraelben úgy készítik, hogy hatalmas malomkövek között megőrlik a szezámmagot, így egy préselt, olajos pasztát kapnak. Ebben a formájában kissé kesernyés, érződik benne a jellegzetes szezámmag íz, szinte összehúzza a szánkat. Jó minőségű nyers szezámmag pasztát közel-keleti élelmiszereket árusító boltokban vehetünk, ugyanakkor egyre több hipermarket polcán találkozhatunk tartósított, bekevert tahini szósszal.

Matbucha. Fotó: Mazel Tov
Matbucha. Fotó: Mazel Tov

MATBUCHAHozzávalók 4 főre: 2 fej hagyma, 8 db kápiapaprika, 1 dl olívaolaj, 2 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 2 chili paprika, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. só, 1 tk. cukor, 1 ek. pirospaprika, ½ tk. cayenne bors, maréknyi aprított petrezselyem.
Elkészítése: Sütőben, gázégő fölött vagy grillen süssük meg a kápia paprikát – mindegy, melyiket választjuk, a lényeg, hogy a paprika héja körben fekete legyen. Ezután forrón tegyük egy nagyobb tálba, fedjük le alufóliával és várjuk meg, míg kihűl. Ezután könnyedén le tudjuk húzni az égett héját. Vágjuk kisebb darabokra a paprika húsát. Serpenyőben vagy fazékban, kevés olívaolajon karamellizáljuk le az aprított hagymát, majd tegyük hozzá a hosszában felvágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott, mag nélküli chilit. 3-4 percig pároljuk együtt az egészet. Amikor kissé szétesik a paradicsom, adjuk hozzá a paradicsompürét, sót, cukrot, pirospaprikát,
cayenne borsot, és a paprikahúst. Ha szükséges, önthetünk hozzá kevés vizet. Csak addig főzzük, amíg összeállnak az ízek, nem jó, ha túlságosan folyós lesz. Ezután pihentessük hűtőben, majd kevés olívaolajjal meglocsolva, aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. A matbuchának jót tesz, ha áll egy kicsit, hogy összeálljanak az ízek – akár egy napig is pihentethetjük fogyasztás előtt.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!