Facebook hozzászólás

Lecsó tartósítása télire

A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.

Lecsó télire, Kép: Kandikó Judit
Kép: Kandikó Judit

Hozzávalók:
3 kg paprika
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
0,5 dl olaj

Elkészítés:
A felmelegített olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Amikor megpuhult, a feldarabolt paradicsomokat is az edénybe tesszük, és addig főzzük, amíg levet nem ereszt, meg nem puhul. Ekkor tesszük a tetszés szerinti formára darabolt paprikákat a paradicsomos szaftba. Megsózzuk, és addig pároljuk az ételt, amíg a paprika már nem kemény, de még nem is teljesen puha. Erre azért van szükség, mert a dunsztolás során is puhul még a paprika, sőt a téli tálalás előtti melegítéskor is.  Ekkor sterilizált üvegekbe töltjük az ételt – ügyesen, hogy mindegyikbe egyforma mennyiségű paprika kerüljön, és a paradicsomos szaft ellepje azt. Ha tele az üveg, egy-egy kanálnyi olajat öntünk mindegyik tetejére, ez segít a levegőtől elzárni a lecsót, így biztosabbak lehetünk benne, hogy nem romlik meg. Száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni az üvegeket, mielőtt a helyükre raknánk őket.

TIPP
A dunsztolás a különböző házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok készítésének végső hőkezelési fázisa. Száraz dunsztoláskor a még forrón üvegekbe töltött ételek saját belső hőjét használjuk a csírátlanításra.
Cukkinis lecsó, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

 

 

Ez is lecsó, hisz van benne paprika és paradicsom, de akad bele egy kis cukkini és egy marék borsó is. Hogy készítjük? Kattints a képre, megtudod.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…

Nagyon jó a “vénasszonyok nyara”, de…

Front egészen a jövő hét elejéig nem érkezik, tovább folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé…
1 / 1 500

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!