Lekváros derelye magbundában
A lekváros derelye alighanem mindenki kedvenc ételei közé tartozik, de ha eddig nem is volt így, ha elkészítjük ezt a zabpehelylisztből készült változatot, egészen biztosan bele fogunk szeretni.
Hozzávalók
1/2 kg főtt, tört krumpli
20 dkg zabpehelyliszt
1 tojás / vagy tojáspótló
1 kávéskanál só
Őrölt eritriol vagy nádcukor vagy kókuszcukor
1 mokkáskanál fahéj
1 csésze kesudió vagy dió vagy mandula
Tetszés szerinti lekvár a derelyék töltéséhez.
Elkészítés
1. Főzzük meg héjában a krumplit, és megtisztítás után nagyon alaposan törjük össze. Igyekezzünk, hogy minél kevesebb krumpligöböcske maradjon benne.
2. Várjuk meg, amíg kihűl a tört krumpli. A tört krumplit előző nap is elkészíthetjük.
3. Őröljük meg robotgépben a magot, amelyet a derelyék bundázásához használunk. A képen látható derelyék dióbundásak, de nagyon finom kesudiós bundában is.
4. A kihűlt krumplit, a zabpehelylisztet és a tojást alaposan keverjük össze, ha túlságosan puhának és ragadósnak éreznénk, keverjünk még hozzá pici lisztet.
5. Lisztezett kézzel, egy liszttel meghintett tálcára lapogassunk kör alakú, tenyérnyi átmérőjű lapocskákat.
6. A lapocskáink közepébe tegyünk egy kiskanálnyi lekvárt, majd hajtsuk a tésztákat derelyeformára.
7. Míg a derelyéket készítjük forraljuk fel a vizet, amelybe teszünk egy kávéskanál sót.
8. Tegyük a derelyéket a forrásban lévő vízbe, de ne mindet egyszerre, inkább két-három részletben főzzük ki, nehogy összeragadjanak.
Amikor felúsznak a víz tetejére, még fél percig főzzük tovább őket, szűrőkanállal vegyük ki őket a vízből, és egyenesen a darált magkeverékbe dobjuk bele, kicsit rázogassuk, gyengéden forgassuk meg őket. A zabpehely lisztből készült tészta sérülékenyebb, mint a hagyományosan készült búzalisztes párja, gyengéden kell vele bánni.
9. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg.
Ez pedig itt egy gyönyörűséges túrógombóc, zabpehellyel készült, nem darával, így inzulinrezisztensek, cukorbetegek is fogyaszthatják. Receptért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.