Facebook hozzászólás
1 469

Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém

Mostani kedvencünk felhasználásával, lenmagból készült növényi habbal készítettük a képen látható krémet. A lenhab nemcsak tökéletesen pótolja a tejszínt, de szerintünk annál finomabb is, tiszta növényi forrásból elkészíthető, minden különösebb hókuszpókusz nélkül felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan, olvadósan krémessé varázsolja. A csicseriborsóléből készült habbal ellentétben szinte korlátlan mennyiségben készíthető, nem kell érte feláldoznunk minden esetben egy csicseriborsókonzervet, hogy aztán a kiszűrt borsó hetekig a mélyhűtőben parkoljon – írja a bulkshop.hu.

Lenhabbal keszült datolyás mogyorókrém, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók 1 liternyi lenhab (lenfehérje) alapanyaghoz:

1 bögre lenmag
9 bögre víz

Hozzávalók a datolyás mogyorókrémhez:

2 dl-nyi lenfehérje a krémhez + 1 deciliter a tetejére, a díszítéshez
1 bögre előzőleg forró vízbe áztatott datolya
2 evőkanál mogyorókrém
esetleg kókuszcukor / más cukor / cukorpótló, ha nem éreznénk elég édesnek a datolyától
1 csipet só
1 leheletnyi borkő (el is maradhat)

Elkészítés:

A lenfehérje elkészítése:
A lenmagot a vízben forraljuk 45 percig. Ne fedjük be, hagyjuk, hogy elfője nagyjából a fele levét. A főtt lenmagot egy sűrű szitán szűrjük ki a levéből, a visszamaradó kocsonyás, tojásfehérje állagú, nyálkás anyag a lenfehérje, ez a habalapanyag, amelyet hűtsünk ki. Üvegezzük be, amit nem használunk el. Minél hidegebb a habalapanyagunk, annál könnyebben és rövidebb idő alatt felverhető. A beüvegezett habot néhány napig még felhasználhatjuk.

Sült fokhagymás humusz – egyszerűen
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető krém. Most egy olyan humuszváltozatot mutatunk be, amelyben nagy adag sült fokhagyma van, de nem a sütőben sütöttük hozzá a fokhagymát. Ízekben gazdag, nagyon finom, a humuszrajongók nagyon fogják szeretni – írja a bulkshop.hu.

A datolyás mogyorókrém elkészítése:
1. Két deciliternyi lenfehérjét verjünk fel, egészen addig, amíg csúcsokat képez. A jól felvert hab az edénnyel együtt megfordítható, az edényből nem csúszik ki, úgy viselkedik, mint a jól felvert tojásfehérje. Vigyázzunk az edény makulátlan tisztaságára, ne kerüljön bele semmilyen kis szennyeződés vagy víz. Elektromos habverővel dolgozzunk.
2. A folyamat vége felé belekeverhetünk 1/2 mokkáskanálnyi borkövet, gyorsabban felverődik, még stabilabb a hab, de nem okvetlen szükséges.
3. A datolyát kevés áztatóvízzel, a mogyorókrémmel és az esetleges cukorral turmixoljuk meg.
4. A datolyaturmixot apródonként adjuk a habhoz, gondosan elkeverve minden egyes adagot.
Kész a mogyorókrém most már adagolható, hűtőbe tehető.
5. Tálaláskor verjünk fel 1 deciliternyi lenfehérjét, halmozzuk a krém tetejére, szórjuk meg csokival, vagy locsoljuk meg hígított mogyorókrémmel.
Fenséges.

Egészségünkre!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!