A LEVES MÁSNAP A LEGJOBB!
Márton-napi libaleves
Pénteken Márton nap lesz, ezért, hogy legyen időtök bevásárolni, felkészülni, most megadjuk az első fogás receptjét. Annál is inkább, mert a leves az úgy jó, ha van ideje összeérni, ezért nyugodtam megfőzheted már ma, de legkésőbb holnap állj neki!
Hozzávalók:
Egy jó nagy fazékhoz (ha kevesebbet főznél, vedd a felét, bár a maradék levest le lehet fagyasztani és bármikor előkapható, ha a recept alaplevet ír)
- 1,5-2 kg libaaprólék
- 4-5 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 1 közepes zeller
- 1 karalábé
- 1 fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 fél fej kicsi kelkáposzta
- 1 tk szerecsendió
- bors
- só
- kisebb csokor petrezselyem
- 3-4 szál zellerzöld (nem zellerszár!)
Elkészítés
A húsokat megmossuk, fazékba tesszük és kb. 4-5 liter vizet öntünk rá. Felforraljuk, a habját leszedjük. Míg felforr, az összes zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk (ne túl kicsire, hogy ne főjenek szét), majd hozzáadjuk a húshoz az összes fűszerrel együtt és kis lángon 2-3 órát főzzük. Amikor készen van, a petrezselymet, zellerzöldjét, hagymát eltávolítjuk. Szokás átszűrni a levest, de ha lusták vagyunk erre, mondjunk csak annyit: így rusztikusabb.
Ha éjszakára lehűtjük, könnyen leszedhetjük róla a megfagyott zsírt – amit ne dobjunk ki, remek lesz a libapecsényehez – hamarosan jövünk azzal is.
Tipp: Sokan maceszgombóccal tálalják, de kicsit drága mulatság ehhez használni a libamájat. Házi csigatésztával is mennyei!
Hozzászólás zárolva.