Facebook hozzászólás

Olasz húsgombóc

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Olasz húsgombóc, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók: 

50 dkg nagyon finomra darált sertéshús (vagy fele-fele arányban marha és sertés)
3-4 szelet fehér kenyér morzsákra aprítva (késes betétű aprító kiváló a célra)
1 vöröshagyma nagyon finomra vágva (szintén az aprítóban)
3 dkg reszelt parmezán
1 csokor petrezselyem apróra metélve
1 egész tojás
1 fokhagymagerezd összezúzva
1/2 citrom reszelt héja és leve
só, bors
olaj

A fentiekből apró húsgombócokat gömbölygetek, majd kevés zsiradékon szép aranybarnára sütöm őket. Ha készen van, elkészítem a mártást.

A mártás alkotóelemei: 
7 dl paradicsom passata (sűrű paradicsomszósz)
1 dl víz
fél húsleveskocka
2 dl száraz vörösbor
2-3 evőkanál FRISS, apróra vágott bazsalikomlevél
egy rozmaring ágacska
1 tört fokhagyma gerezd
só, bors (én egy leheletnyi cukrot is szoktam tenni bele)

A fentieket összeöntjük, felforraljuk, a lángot mérsékeltre vesszük, a körbepirított gombócokat belerakjuk a mártásba, és nagyjából 30-35 percig főzzük. Közben tésztát főzünk (tetszés szerint választhatunk a rengeteg olasz tésztából, én leginkább spagettivel szoktam tálalni). A tányéron még megszórhatjuk reszelt parmezánnal.

Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Dúl a szerelem a szállodákban

Minden harmadik szerelmespár elutazik Valentin-nap alkalmából. Az ismert internetes szállásfoglalással foglalkozó cég felmérése szerint az ünnepről a férfi elsőre az ajándék beszerzésére és a szexre…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!