Facebook hozzászólás

Olasz húsgombóc

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Olasz húsgombóc, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók: 

50 dkg nagyon finomra darált sertéshús (vagy fele-fele arányban marha és sertés)
3-4 szelet fehér kenyér morzsákra aprítva (késes betétű aprító kiváló a célra)
1 vöröshagyma nagyon finomra vágva (szintén az aprítóban)
3 dkg reszelt parmezán
1 csokor petrezselyem apróra metélve
1 egész tojás
1 fokhagymagerezd összezúzva
1/2 citrom reszelt héja és leve
só, bors
olaj

A fentiekből apró húsgombócokat gömbölygetek, majd kevés zsiradékon szép aranybarnára sütöm őket. Ha készen van, elkészítem a mártást.

A mártás alkotóelemei: 
7 dl paradicsom passata (sűrű paradicsomszósz)
1 dl víz
fél húsleveskocka
2 dl száraz vörösbor
2-3 evőkanál FRISS, apróra vágott bazsalikomlevél
egy rozmaring ágacska
1 tört fokhagyma gerezd
só, bors (én egy leheletnyi cukrot is szoktam tenni bele)

A fentieket összeöntjük, felforraljuk, a lángot mérsékeltre vesszük, a körbepirított gombócokat belerakjuk a mártásba, és nagyjából 30-35 percig főzzük. Közben tésztát főzünk (tetszés szerint választhatunk a rengeteg olasz tésztából, én leginkább spagettivel szoktam tálalni). A tányéron még megszórhatjuk reszelt parmezánnal.

Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Drága gazdi, most tényleg felforr az agyam!

Az augusztus 20-i ünnepségeken kimondottan erős kánikulában lesz részünk, országszerte 30 fok fölötti, néhol pedig…

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…
1 / 1 491

OTTHON

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 140

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!