Facebook hozzászólás

Pitakenyér készítése házilag

Vannak ételek, amikhez pita kell, és pont. Ilyen a falafel, a hummusz, a shakshuka, és az összes olyan kaja, amihez kell egy jó alap, amibe belepakoljuk a tölteléket: húst, zöldséget, savanyúságot, mártást. Szóval a pita, az kell. És miért vennél hipermarketben agyontartósított, sápadt, kicsit sem gusztusos műpitát, ha nagyjából egy óra ráfordított idővel és 10 percnyi ráfordított munkával elkészítheted a saját, otthoni pitádat? A recept roppant egyszerű, semmi extra nem kell hozzá, csak egy kevés lelkesedés.

Házi pita, Kép: flickr.com
Kép: flickr.com

Hozzávalók 4 darabhoz:
25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1 csapott teáskanál cukor

Elkészítés:
A lisztet tálba öntjük, beletesszük a sót, az olajat. A langyos vízbe beleöntjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, hogy habos legyen, azaz felfusson, ekkor a liszthez adjuk, és sima tésztává dagasztjuk az anyagokat. Letakarva duplájára kelesztjük. Ez nyáridőben, meleg konyhában gyorsan megy.
Ha a tészta megkelt, könnyedén átgyúrjuk, négy darabja vágjuk és gombócokat formázunk belőlük, és újabb 15-20 percre pihenni hagyjuk. Ez fontos, hiszen ez alatt a 15-20 perc alatt a tészta változáson megy keresztül, ha pedig letelik az idő, sokkal jobban tudjuk majd nyújtani a gombócokat.
A tésztából kerek lapokat nyújtunk, maximum fél centi vastagokat. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Én a pitát a sütő rácsán szoktam sütni, nem sütőlapon, úgyhogy szépen a rácsra ültetjük a négy szerencsést, és amikor a sütő eléri a 200 fokot, betesszük a rácsot.
Látni fogjuk, hogy a piták szépen megemelkednek majd. Amikor kezdenek színt kapni – 10-15 perc múlva, ki is vehetjük őket. Rögtön bugyoláljuk tiszta konyharuhába, a saját gőzüktől kicsit megpuhulnak majd.

Keleti ismerősünk, a hummusz
Ismerős vagy nem, idő kellett hozzá, mire megszerettem. Mára azonban töretlen a szerelem köztünk, és nem is értem, miért nem készítem gyakrabban… Kiváló könnyű nyári ebéd lehet belőle, falafel mellé is nagyon jó, meg úgy általában, baráti összejövetelek nagy sztárja válhat belőle. Egyetlen komoly hibája van mindössze, mégpedig az, hogy nagyon nehéz abbahagyni, ha egyszer belekezdtünk a mártogatásába.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…

Remek a bridzs az Alzheimer-kór ellen

Világszerte az egyik legnépszerűbb kártyajáték a bridzs – számtalan klub létezik, ahol a játékosok kellemesen…
1 / 1 500

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Tészták

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!