Reform répatorta
A következő finomság egy répatorta, melyet teljes kiőrlésű liszttel készítünk és ha cukormáz helyett fehérjeporból készítünk rá krémet, még a fehérje tartalmát is növeljük.
A sárgarépa magas rostanyag és alacsony kalóriatartalmával még jobban elősegítjük az alakunk megőrzését, sőt magas a B-, C- vitamin, kalcium, magnézium és cink tartalma. Fontos megemlíteni, hogy a sárgarépa az egyik legfontosabb béta-karotin forrás. A karotin egy antioxidáns, és az A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin a látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából nagyon fontos mikrotápanyag. Felmérések azt mutatták, hogy a karotinban gazdag étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre is.
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgarépa
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 1 narancs reszelt héja
- kevés kókuszzsír a tepsi kikenéséhez
- 5 db tojás
- 15 dkg méz
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly vagy zabliszt
- 20 dkg dió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük, a diót megőröljük. A tojások sárgáját összekeverjük a mézzel, a répával, a liszttel, a dióval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután a tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a répás masszához, és kókuszzsírral kikent, liszttel beszórt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 35-40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük a tortát!
Cukormáz helyett fehérjepuding
A tetejére mascarponés krém vagy cukormáz helyett készítsünk vaníliás fehérjeporból kevés víz hozzáadásával krémsűrűségű masszát, amivel megkenhető a kihűlt tortánk. Ha a teljes kiőrlésű lisztet kicseréljük máklisztre, akkor gluténmentes, akár paleolit diétába illő sütit is készíthetünk.
Jó sütögetést és kitartás!
Silye Gabriella
sporttáplálkozás szakértő
BioTechUSA
Hozzászólás zárolva.