Facebook hozzászólás
2 373

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 5.

Shakshouka, az izraeli reggeli

A közel-keleti lecsót, a shaksoukát már itthon is egyre több helyen lehet fogyasztani. Nem is nagy ördöngoösség elkészíteni otthon is, lepd meg a párodat vagy a családot.

Hozzávalók 4 főre: 2 fej vöröshagyma, 12 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 4 db piros kaliforniai paprika vagy kápia paprika, 8 db nagyobb paradicsom vagy 2 db hámozott konzervparadicsom, 8 ek sűrített paradicsom, 3 db tojás, pár csipet csilipor (ízlés szerint), pár csipet római kömény, 4 kiskanál piros paprika, só, bors.

 

Shakshouka, az izraeli lecsó. Fotó: Depositphotos
fried eggs with peppers, tomatoes, Shakshouka, az izraeli lecsó. Fotó: Depositphotos

 

A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomok héját keresztbe vágjuk, majd forró vízzel nyakon öntjük őket, hogy kis idő múlva könnyedén le tudjuk a héját szedni róla. Kockákra vágjuk. Ha az alap hozzávalókon kívül esetleg van otthon padlizsánunk vagy cukkinink, ne ha habozzunk, kokcázzuk fel azokat is.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, s ha már forró, mehet bele a hagyma, fokhagyma, pár csipet só, bors, kömény és a csili. Ha finom illat terjeng már a konyhában, rádobjuk a paprikát, itt jöhetnek az extrák, ha vannak: a padlizsán és a cukkini. Kisebbre vesszük a hőt a serpenyő alatt, és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, szinte karamellizáljuk a zöldségeket, hogy  magukba szívják a fűszerek és a fokhagyma aromáját. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, kicsit ezzel is pirítjuk még, majd hozzá tesszük a paradicsomokat,  s hozzávetőleg 10 percig rotyogtatjuk. Ekkor beleütjük a 4 db tojást, és hagyjuk, hogy kezdjenek kifehéredni. A végén a serpenyőt lefedve 150 fokos sütőbe tolva megszilárdítjuk, de vigyázzunk, hogy a közepe folyékony maradjon! Kivéve a sütőből a tojásokat még meghintjük kis sóval és borssal, friss kenyérrel, pitával a legfinomabb.

Szinte még rotyogva, a serpenyőben kell tálalni, Izraelben még a legmenőbb éttermekben is minél kopottabb, égettebb serpenyőben szolgálják fel a shakshoukát. A magyar gyomornak ez olyan fogás egyébként, ami ebédként és vacsoraként sem okoz meglepetést.

BRUTÁL REGGELI SOROZATUNK ELŐZŐ RÉSZEI ITT OLVASHATÓK:

 




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!