Spárga brüsszeli módra
A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.
Hozzávalók:
50 dkg fehér spárga, lehetőség szerint friss, nem fás
3 félig főtt tojás, legjobb akkor, ha a tojások közepe még nem főtt meg teljesen keményre
5 dkg olvasztott vaj
fél citrom leve és héja
egy csomag petrezselyem
só, bors
2 szál újhagyma
Elkészítés:
A spárgát tisztítsuk meg: vágjuk le a fás végeit, és a fej alatt néhány centiméterre hántsuk le a külső héját. Ez zöld spárgánál elhagyható. Tegyük a spárgasípokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg olvasztott vajjal a tetejüket, sózzuk, borsozzuk, és egy csipet cukorral is meghinthetjük. Ez tényleg csak egy csipet, hogy a karamellizálódást elősegítse. Természetesen elhagyható, ha egyáltalán nem eszünk cukrot. Tegyük a tepsit 180 fokra 20 percre a sütőbe. Közben főzzük meg a tojásokat olyan módon, hogy a közepük még egy picit lágy legyen. Vágjuk darabokra hámozás után. Aprítsuk fel a petrezselymet és a zöldhagymát. A tojásokat tegyük egy tálkába, öntsük rá az olvasztott vajat. Ennek mennyiségét szintén a kedves olvasóra bízom, én viszonylag szűkmarkúan bántam a vajjal. Hozzáadtam a petrezselymet, borsoztam és összekevertem. Végül a megsült spárgákat tányérra rendeztem, ráhalmoztam a tojás”salátát” és megszórtam karikára vágott újhagymával.
Hozzászólás zárolva.