Sütőtökös rizottó pikáns húsgolyókkal
A rizottó gyors és egyszerű étel lehet a nagy ünnepi készülődé előtt. Erre biztosan lesz időd – ezer gondod mellett. A rizottó alapjában is egy kiváló olasz találmány. Egy a titka, csak első osztályú alapanyagokból szabad elkészíteni!
Egy jó rizottót nem könnyű elkészíteni, de akinek egyszer sikerül az utána már mestere lesz ennek az ételnek. Az olaszok méltán büszkék erre a rizses ételre, hiszen egyszerű, minőségi hozzávalókból készül mégis számtalan módon lehet variálni. Ez a sütőtökös változat igazi téli étel. A húsgombóc pedig remek kiegészítő a rizottó számára.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált pulykahús
- 2 nagy fej hagyma
- 2 gerezd reszelt
- fokhagyma
- só
- bors
- friss petrezselyem
- olívaolaj
- 40 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs)
- 40 dkg sütőtök
- 2 dl fehérbor
- 1 l alaplé
Elkészítés:
Az egyik hagymát felkockázzuk, összekeverjük a hússal, fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal. Állni hagyjuk egy fél órát, majd apró golyókat formálunk belőle. Grillen vagy serpenyőben kevés olajon, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A sütőtököt meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A másik hagymát is felaprítjuk és megdinszteljük az olajon egy nagy, mély serpenyőben. Hozzáadjuk a rizst, és kevergetjük, míg opálossá nem válik. Hozzáöntjük a fehérbort, és addig kevergetjük, míg a rizs teljesen beszívja. Végül hozzáadjuk a sütőtököt, is majd az alaplevet fokozatosan adagolva: mindig akkor öntünk még hozzá, amikor a rizs a folyadékot beszívta. Folyamatosan kevergetjük. Ha kész, sózzuk, borsozzuk. A húsgombócokkal tálaljuk.
Ez is érdekelhet:
Csirkemájrizottó sütőben átsütve
Hozzászólás zárolva.