ZAMATOS, ILLATOS, SZÍNES
Egy jó szombati desszert: szilvás pite
Lilába borultak a gyümölcsfák! A barackkal ellentétben, szilva bőven akad idén, hát kezdjük a szezonját egy isteni pitével.
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg puha vaj (vagy margarin, esetleg zsír), 1 tojássárgája, 2-3 ek. tejföl, 1 citrom héja, fél csomag sütőpor, csipetnyi só.
A töltelékhez:1 kg szilva, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj ízlés szerint, pici őrölt szegfűszeg (csak bátraknak!).
A kenéshez: 1 tojássárgája.
Elkészítés: A cukrot a tojássárgájával, a vajjal és a citromhéjjal kihabosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez és alaposan összevegyítjük. Tejföllel lazítjuk, annyira, hogy egynemű tésztát kapjunk, majd 2/3-ad, 1/3-ad részre osztjuk, és folpackba csomagolva, kb. 20-30 percre hűtőbe tesszük. Míg a tészta pihen, a szilvát kimagozzuk, félbe, vagy ha nagyok, negyedekre vágjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a formának az oldalára is jusson a belőle. Szórhatunk rá egy kis édes morzsát, búzadarát, vagy darált diót is – hogy a szilva leve ne áztassa el a tésztát -, de ez el is hagyható. A formába öntjük a darabolt gyümölcsöt. A sima és a vaníliás cukrot elkeverjük a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd egyenletesen ezt szétterítjük a szilván. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk és választunk a három opcióból:
- nagy lapként fedjük le vele a szilvát
- rácsozóval irdaljuk és így emeljük át a formába
- ujjnyi vastag csíkokra vágjuk és rácsot készítünk belőlük
A tetejét lekenjük tojássárgájával, ha sima lapot választottunk, megszurkáljuk villával. Kb. 45 perc alatt készül el.
Tipp: Ha az 1-es, vagy a 2-es variációt választjuk, vágjunk sütőpapírból egy akkora darabot, ami befedi a formát, ezen nyújtsuk ki a tésztát, majd a papírral felfelé fektessük a szilva tetejére és egyszerűen csak húzzuk le a tésztáról a papírt.
Aki turbózni szeretné az élvezeteket, adhat hozzá vanília fagyit és/vagy habot is – de utóbbi szigorúan frissen felvert legyen, ne flakonos!
Hozzászólás zárolva.