Tahinikrém zabropogóssal
Kevés munkával, kevés hozzávalóból készítettük a képeken látható vendégváró nassolnivalókat. Néha a legegyszerűbb ételek a legkapósabbak, legfinomabbak. A zabropogós önmagában is megállja a helyét, nagyon finom, ropogós, a bolti ropit vagy más apró, sós rágcsálnivalókat is ki lehet váltani vele. A tahinikrém sokoldalúan felhasználható, mártogatósnak, tésztaszószként, salátaöntetként, burgerek díszítőjeként és ízesítőjeként egyaránt felhasználható.
Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló ahhoz, viszont nagy előnye, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.
Számos egészséges tápanyagot tartalmaz, dióízű paszta, sokféleképpen fogyasztható.
Hozzávalók:
1/2 bögre áztatott kesudió
3 evőkanál tahinipaszta
1 nagy facsarásnyi citromlé
annyi zöldséglé vagy rizskrém / növényi tej, hogy jól vigye a turmix (kb. 1-1.5 dl)
só, ha szükséges
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat turmixoljuk össze, annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű, nehezen folyós krémet kapjunk. Minden turmix más, kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy milyen sűrűségű pépet képes a gépe megturmixolni. Keverő-darabológépben is elkészíthető a krém, de az esetben nem lesz olyan tükörsima a krémünk.
A zabropogós hozzávalói:
2 bögre zabpehely
1 kis közepes reszelt cukkini
2 evőkanál szilárd kókuszzsír / növényi margarin
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál sütőpor / 1 kávéskanál szódabikarbóna + egy facsarásnyi citromlé
1 mokkáskanál fokhagymapor
1/2 kávéskanál só / esetleg több
Elkészítés:
2. Az őrölt zabpehelyben morzsoljuk el a kókuszzsírt.
Adjuk hozzá a reszelt cukkinit, a sót és a fűszereket. Először úgy tűnik, mintha száraz lenne a keverék, de kevés nyomkorászás után a cukkini levet ereszt és összeáll a tészta. Ne gyötörjük agyon, éppen csak összeálljon.
3. Egy papírral bélelt, hagyományos nagyságú tepsiben terítsük szét a masszát vékonyan, és 180 fokos sütőben süssük 15 percig, amíg a teteje megpirul. Vegyük le a hőmérsékletet a lehető legalacsonyabbra, ahol a tészta már nem sül, csak szárad. (50 fok). Szárítsuk ropogósra, szinte zörgősre.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.