Tiberio almatortája
Az alma és a kandírozott gyümölcsök remek harmóniát alkotnak. Ki lehet próbálni fenyőmaggal vagy mandulával is, az biztosan isteni.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg vaj,
20 dkg cukor,
50 dkg liszt,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 db citrom és
1 db narancs reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
80 dkg alma,
2 evőkanál méz,
a citrom és a narancs leve,
1 nagy marék mazsola,
fél marék kandírozott citromhéj,
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához az alapanyagokat összegyúrom, és beteszem a hűtőbe pihentetni, amíg elkészítem a tölteléket.
Az almát meghámozom, a felét lereszelem és kinyomkodom a levét, a másik felét apródarabokra vágom. Hozzáadom a citrom és a narancs levét, a mazsolát és ízlés szerint őrölt fahéjjal megszórom, így egy kicsit összefőzöm a gyümölcsöt kb 10 perc alatt, a végén hozzáadom a kandírozott citromhéjat.
Egy kerek tortaformát (én egy nagyobb laposabb formát használtam 28 cm átmérőjű) kikenek vajjal, kilisztezem. A tészta 3/4 részét egyenletesen eloszlatom benne úgy, hogy a peremén is legyen tészta. Rátöltöm a gyümölcsös tölteléket, majd a maradék tésztát ráreszelem.
160 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütöm.Tálaláskor porcukorral megszórom. Kata további receptjei itt.
Hozzászólás zárolva.