Facebook hozzászólás
459

Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal

Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény.

Tűzdelt vadnyúl gerinc, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók a nyúlhoz és a mártáshoz:

4 szál sárgarépa
2 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
szalonna és fokhagyma a tűzdeléshez
1,5 dl rozé
1/2-1 dl víz
1 ek vad fűszerkeverék ( Fűszerész ) – kakukkfű, bors, gyömbér, szegfűszeg, borókabogyó, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél
1 ek liszt
1/2 ek petrezselyem zöld
1/2 ek bazsalikom
só és bors

Elkészítés:
A nyúlgerincet már előző nap kivettem a fagyasztóból, majd hagytam, hogy szépen lassan kiolvadjon. Gondolkodtam, hogy készítsek-e egy zöldséges, vizes pácot – de a végén letettem róla, mert úgy gondoltam, hogy minek. Minek, mert úgyis megtűzdelem szalonnával és fokhagymával, majd a zöldségek úgyis átjárják a húst – úgyhogy nem pácoltam, hanem tűzdeltem és pároltam.

Tehát első lépésként lehártyázom a gerincet, amihez egy éles és vékony pengéjű késre van szükség. Ezt követően szalonnát csíkozok illetve fokhagymákból is csíkokat szeletelek, majd a gerinc mellett szépen megtűzdelem a nyúlhúst. Felváltva dolgozok, tehát egy szalonna, majd egy fokhagyma csík következik. Csíkozok még szalonnát, amiket egy serpenyőbe dobok, majd a gerincet ezen a szalonnás, zsíros alapon elősütöm.

A répákat és az újhagymákat felkarikázom, felkockázom, a fokhagyma gerezdeket a kés pengéjével kicsit megtöröm, majd a serpenyőben a nyúlhús mellett „megágyazok” velük. A húst sózom és borsozom, öntök egy kevés rozét a zöldség alapra, majd fedő alatt egy órán át pároljuk az egészet.

Persze menet közben egyszer-egyszer megforgatom a húst, átkavargatom a zöldségeket, meg megszórom az egészet a fűszerekkel. Ha igényli a párolás, akkor még egy kis vizet is öntök a serpenyőbe – de erre nem tudok konkrét mértéket írni, majd látod, ha szükség van rá.

Az egy óra letelte után megnézzük, hogy lágy és puha-e a hús – ha nem, akkor még 15-20 percre visszatesszük a tűzre. Ha puha, akkor a gerincet pihentetjük, a zöldségeket pedig kevés liszttel összedolgozzuk, összerottyantjuk. Ezt követően botmixerrel simára dolgozzuk, majd szűrőn átszűrjük.

Míg a hús párolódik, addig készítünk egy polenta köretet, aminek az összetevőit egy korábbi posztomban olvashatjátok. A polentát egy pizza sütőlapra öntöm, majd hagyom kihűlni. Amikor már szeletelhető, akkor felcsíkozom, majd serpenyőben kicsit átmelegítem.

Tálaláskor a gerincről szépen lefejem a húst, amit gyönyörűen felszeletelek, gyakorlatilag kis tallérokra vágom őket. Zoltán többi receptje itt található.

Tejszínes vadnyúl leves, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

 

 

 

Zoltán szereti a vadnyulat, levest is készített már belőle, melynek receptje a képre kattintva érhető el.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!