Vörösboros szarvascomb dödöllével
Fejedelmi falatokat továbbítok Nektek. A szarvas önmagában csodálatos alapanyag, hát még zalai módon felturbózva! Sztana Ferenc, a legismertebb zalacsányi séf ezt ajánlja az ünnepi asztalotokra!
Hozzávalók, ha négyen ültök azstalhoz:
- 80 dkg szarvascomb
- só
- őrölt fekete bors
- 2 ek mustár
- 1 dl étolaj
- 4 dkg paradicsompüré
- 15 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1-2 ek kristálycukor
- 2 dl jó minőségű vörösbor
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg finomliszt
- 5 dl zöldség alaplé
Elkészítés:
A szarvascombot ízesítjük sóval, őrölt borssal és mustárral, ezt akár előző este is megtehetjük az ízek jobban összeérjenek.
Egy lábosban olajat hevítünk, körbepirítjuk a szarvascombot majd az edényből kivéve félretesszük. Kristálycukrot és paradicsompürét hevítünk ugyanebben az edényében, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a petrezselyem gyökeret a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, visszatesszük a húst és felengedjük zöldség alaplével. Ezt az alaplevet is előző nap elkészíthetjük. Fedő alatt pároljuk, ha már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort és így főzzük készre. A kész húst kivesszük, ha egy kicsit hűlt, felszeleteljük. A szószt leszűrjük, és kevés liszt segítségével mártás sűrűségűre forraljuk. Amíg a hús párolódik, elkészíthetjük a dödöllét. A tisztított és kockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos lassú melegítés és határozott keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, és törjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Ha a massza kihűlt, evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle, és kevés olajban ropogósra pirítjuk.
Hozzászólás zárolva.