Vöröslencse fasírtgolyó
Az idei évet ezzel a szuper egészséges, vöröslencse fasírtgolyóval kezdtem, fűszeres paradicsom salsával és frissítő remoulade mártással kínáltam.
Hozzávalók:
Fasírtgolyóhoz (kb. 25-30 db):
150 g vöröslencse,
40 g zabliszt,
40 g búzadara (teljes kiőrlésű tönkölydarát használtam),
80 g +40 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
1 tojás,
3 ek paradicsompüré,
3 ek olívaolaj,
fél csokor petrezselyem felaprítva,
4 gerezd fokhagyma apróra vágva,
fél fej vöröshagyma apróra vágva,
só, bors ízlés szerint
Remoulade-hoz: 5-6 db csemege uborka, 200 g tejföl, 2 ek majonéz, 1 mk citromlé
Paradicsom salsához:
200 g paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
1/4 fej fokhagyma,
1 tk bazsalikom,
1 tk oregánó,
2 csipet só,
bors,
pici édesítő
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára beáztatom, majd megfőzöm, leszűröm és állni hagyom, addig összekeverem a fasírtgolyó többi részét, vagyis a kevesebb zsemlemorzsa kivételével mindent. Hozzákeverem a lencsét, ami a beáztatás miatt elég puhára főtt, így nem szükséges jobban pürésíteni. Összegyúrom az egészet, hűtőben való 20 perces pihentetés után apró golyókat formázok belőle, zsemlemorzsába hempergetem, majd olajban kisütöm.
A Remoulade mártáshoz lereszelem az uborkát, belekeverem a majonézzel elkevert tejölbe, majd citromlével ízesítem.
A salsa szószhoz a paradicsomba keverem az összevágott hagymát és fokhagymát, fűszerezem, amennyiben szükséges egy nagyon pici édesítést is lehet bele tenni.
Tálalás: mindenki saját maga elkészítheti a szendvicsét, tortillába is lehet tekerni, vagy fogyasztható csak a mártogatósokkal is.
A recept Kata blogjáról származik.
Hozzászólás zárolva.