Zöldfűszeres vegán vajkrém
Nagyon sok, szép fűszernövényünk van, parányi kertünkben ládákban szerető gonddal nevelgetjük őket. Minden reggel köszönünk nekik, megdicsérjük őket a fejlődésükért, megsimogatjuk, megszagolgatjuk minden szálukat. Nagyon hálásak, ízletesek, illatosak, erőteljesek. Ma reggel is szedtünk egy csokorravalót, petrezselyemlevelet és koriandert, ezeket vágtuk apróra a vajkrémbe. Ezt az igen ízletes vajkrémet már nagyon sokszor elkészítettük. Nagyon szeretjük az ízét, a bolti rokonaival ellentétben nem tartalmaz mást csak, amit mi beleteszünk, nincsenek benne színezékek, emulgeálók, szilárdítók, mono- és tri- akármik – olvasható a bulkshop oldallán.
Hozzávalók egy nagyjából 20 dekás tömbhöz / krémhez:
16 dkg kókuszzsír
4 dkg olívaolaj / más intenzív ízű olaj, pl. tökmagolaj
2 tojásfehérjényi lenfehérje / 6 evőkanál csicseriborsólé
1 kávéskanál almaecet / citromlé
mokkáskanál só
mokkáskanál kurkuma
leheletnyi őrölt fekete bors
4-5 szál petrezselyemlevél + 4-5 szál koriander zöld / más zöld fűszer / zöldek keveréke apróra vágva
A recept nagyon finom és elkészíthető szárított fűszerekkel is, például BBQ-fűszerkeverékkel, asafoetidával, más, egyéni ízlésnek megfelelő fűszerekkel is.
Elkészítés:
1. A kókuszzsírt nagyjából olvasszuk meg és keverjük hozzá az olívát vagy a választott olajat.
2. Az almaecetet, lenfehérjét / csicserilét, sót, borsot, kurkumát botmixerrel kezdjük el turmixolni.
3. Apránként adagoljuk hozzá a zsírok keverékét. Minden egyes hozzáadott adagot alaposan turmixoljunk el.
4. Dermedésig tegyük a hűtőbe, a megdermedt vajkrémet keverőgéppel vagy fakanállal (most már ne mixerrel) ismét keverjük fel és hozzáadhatjuk az apróra vágott zöldfűszereket.
5. Ha szeletelhető vajrudat akarunk belőle formázni, azt most, a fűszerek bekeverése után, a dermedt állapotú vajkrémmel tudjuk megtenni. Mi sütőzacskóból szabott celofánba hengergettük.
6. A maradékot mindig tartsuk a hűtőben, mert hajlamos az ellágyulásra!
A lenfehérje elkészítését ebben a receptben találod meg!
Elkészíthető a leszűrt csicseriborsó konzerv levéből vagy a csicseriborsó főzőlevének felhasználásával, elkészíthető lenfehérjével is. Mi általában lenfehérjével készítjük, mert csicserilével mindig szűkösen állunk, lenfehérjét viszont mindig tartunk a hűtőben, mert egyszerűen, korlátlan mennyiségben előállítható a lenmag főzésével, jól szuperál tojáshelyettesítőként, habalapként, jól viselkedett most is a vajkrémünk hozzávalójaként is. A lenfehérje elkészítésének hozzávalóit és metodikáját a poszt végén megadjuk.
Ez a vajkrém a hűtőben jól kenhető, kellemes állagot ölt, nem keményedik kővé, de nem is olvadozik, pont olyan az állaga, mikor elővesszük, amilyennek szeretjük, azonnal a kenyérre kenhető, a meleg pirítóson viszont lágyan olvadozik.
(A vegán vaj készítésének alapötlete dr. Andrási Nóra Minden-mentes 2. könyvéből származik.)
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.