Zöldségleves hajdinapalacsintával
Hozzávalók a zöldségleveshez 2-3 embernek:
1 közepes nagyságú hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3-4 szem közepes nagyságú gomba szeletelve
1 közepes nagyságú sárgarépa felkockázva
1 közepes nagyságú petrezselyemgyökér felkockázva
2 széles csík kaliforniai paprika (piros és sárga) kockára aprítva
1/2 bögrényi mirelit zsenge borsó
1 szál szálzeller (el is maradhat)
1 liter zöldségalaplé*
2 evőkanálnyi olíva olaj (kapható boltjainkban)
1 kávéskanálnyi só (ízlés szerint)
1 kávéskanál misó (el is maradhat, de kitűnő ételízesítő)
Hozzávalók a hajdina palacsintához:
Ahány palacsintát akarunk,
annyiszor 1 evőkanál hajdinaliszt
annyiszor 1 kávéskanál tápiókakeményítő
annyiszor 1 csipet só
annyi növényi tej vagy víz, amitől palacsintasűrűségű lesz a tészta (palacsintánként körülbelül 0.5 deciliter)
apróra vágott zöldfűszerek a palacsinta tésztájába (mi lestyánt használtunk)
nagyon-nagyon kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
A felsoroltakból saját konyhai szokásainknak és gyakorlatunknak megfelelően főzzünk zöldséglevest.
Vagy:
1. A hagymákat pirítsuk meg, kevés vizet hozzáadva pároljuk puhára.
2. Adjuk hozzá a répát, petrezselymet, zellerszárat, kevés vizet aláöntve pároljuk szinte puhára.
3. Ha a gyökérzöldségek szinte megpuhultak, adjuk hozzá a többi zöldséget, öntsük fel a zöldséglével és forraljuk még 3 percig.
Kész.
4. A palacsinta hozzávalóit keverjük össze és nagyon halványan kiolajozott serpenyőben süssük ki.
5. Még langyosan, szorosan tekerjük fel és vágjuk csíkokra. (Lásd a képeket).
6. A képeken látható módon tálalhatjuk.
Megjegyzések:
* A zöldségalaplé elkészítése:
Mi mindig tartunk a hűtőben alaplevet. Úgy készítjük, hogy 2 evőkanál sótlan ételízesítőt felöntünk 1 liter vízzel és ezt 1 órán át forraljuk úgy, hogy a héten összegyűjtött, még használható zöldséghulladékokat is forraljuk vele.
A zöldségmaradékokat egy tárolódobozban gyűjtjük egész héten, nem dobjuk ki, őrizgetjük az alaplé készítéséhez. Ezek lehetnek: a használt zöldfűszerek levágott szárai, a paprikák csumája, a karfiol fel nem használt részei, káposztalevelek, kimaradt fél hagymák, hervadóban lévő különféle zöldségek, bármi, amit egyébként kidobnánk.
Az elkészült alaplét leszűrjük és a hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.