Zsíroskenyér parti vegáknak
Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a „vegások” is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma.
Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.
Hozzávalók
1 púpozott evőkanál kókuszzsír
1 bögre olaj, lehet olíva, szőlőmag vagy más, amit szeretünk. A képen látható zsír lenmagolajjal készült.
4 evőkanál szezámmag
4 evőkanál napraforgómag
2-4 evőkanál tökmag
1 nagyobb alma
1 nagy közepes fej vörös hagyma
1 kis lila hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál mustár
Fűszerek:
1 mokkáskanál bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál füstölt paprika (ha van)
1 teáskanál füstaroma (ha van)
1 teáskanál só
Tehetünk bele más fűszereket is, amelyeket szeretünk, a felsoroltak közül el is hagyhatunk, legyünk ötletesek, ízlésünk szerint variáljunk.
Elkészítés
Tegyük az olajat egy tapadásmentes serpenyőbe és aprítsuk bele a hagymákat. Miközben a hagyma sü,l aprítsuk bele az almát vékony szeletekre vágva. Fedjük le, és hagyjuk nem túl magas hőmérsékleten teljesen puhává sülni. Vigyázzunk rá, ne égjen le. Ha nagyon sülne, adjunk hozzá pár csepp vizet. Míg az alma és a hagyma sül, őröljük meg a magokat. Ha elég puhának és sültnek ítéljük a hagymát és az almát, zúdítsuk bele az őrölt magokat is az olajba. Folytonos keverés mellett pirítsuk a magokat is egy darabig. Vigyázni kell rá, a magok piruljanak ugyan, de nem szabad leégniük. Fűszerezzük a receptben felsorolt fűszerekkel. Pár pillanat múlva vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni kicsit, hűljön jó néhány percet. Ekkor keverjük el benne a kókuszzsírt. Keverjük bele a szójaszószt és a mustárt. A keveréket botturmix vagy turmix segítségével keverjük homogén masszává. Tegyük bele a végleges tartójába, és a hűtőben hűtsük ki. Hűlés közben néhányszor keverjük fel, hogy a benne lévő magok ne ülepedjenek le az aljára. A massza néhány óra alatt megszilárdul és besűrűsödik.
Hozzászólás zárolva.