A friss fűszernövények csodát tesznek!
A levesek és egytálételek alfája és omegája a fűszerezés. Ezeknek a fogásoknak az elkészítéséhez a legalapvetőbb adalékanyagok a friss konyhai füvek és a szárított fűszerek.
Bazsalikom
A királyfű néven is ismert bazsalikom finomra vágott levelét előszeretettel használják mindenfajta paradicsomos ételhez. Húsból, halból és szárnyasokból készült fogásokhoz, salátaöntetekhez, de általában bármilyen zöldségkészítményhez kitűnő. Óvatosan adagoljuk, mert a bazsalikommal könnyen túlfűszerezhetjük az ételeket.F
A fekete üröm
a sült liba, kacsa és sertés speciális fűszere, ám a pontyot és az angolnát is fűszerezhetjük ürömmel. Ezekhez a húsfélékhez igen hasznos az egytálételek elkészítésében.
Babérlevél
A szagos levél, albertlevél vagy bübérfa néven is ismert fűszer erős aromájú, kissé savanykás növény. Levesekhez, főzelékekhez, szószokhoz és savanyúságok elkészítéséhez is használják. 15-20 percnél tovább nem szabad benne hagyni a már elkészült ételben, mert könnyen megkeseredhet tőle.
Borsfű
A borsfű ideális ízesítője minden babkészítménynek. Akár egytálételről, akár levesről legyen is szó, nagyon ajánlott fűszer.
Borsmenta
A borsmenta rendkívül jellegzetes, erős ízű, élénkítő hatású fűszer. Kiválóan harmonizál a káposzta- és hagymafélékkel.
Kakukkfű
A kakukkfű a rozmaringgal és a majoránnával egyetemben a franciaországi Provence tartomány fűszernövényeihez tartozik. A kakukkfűvel takarékosan bánjunk a zöldséges ételek készítésénél, mivel erős aromája több zöldségfajta ízét elnyomja.
Turbolya
A turbolyának enyhén ánizsra emlékeztető aromája van. Kellemesen fűszerezi a karottával készült fogásokat.
Kapor
A közismert kapor általában az uborka társa, de nemcsak az uborkának, hanem a cukkíninek és a dinnyének is pompás ízt kölcsönöz.
Lestyán
A lestyán kedvelt fűszer a levesek és egytálételek ízesítésében, kivált ha azok sertés- vagy marhahúsból, illetve szárnyasokból készültek. A lestyánt elsősorban a zsírosabb húsok elkészítéséhez célszerű használni.
Oregánó
Az oregánó, szurokfű (vad majoránna) néven is ismert. Az olasz konyhában a levesek, mártások fűszernövénye. Húsok, halak és szárnyasok ízesítésére is kitűnő.
Rozmaring
A kakukkfű és a majoránna mellett a rozmaring ugyancsak aromás fűszer. Mindenekelőtt a zsírosabb húsokkal készülő egytálételekhez ajánlható, remekül illik a kacsa-, a liba-, a marha- és a sertéspecsenyéhez is.
Hozzászólás zárolva.