Agyba-főbe, naponta ötször! Felturbóz..!
Tudatos étrenddel segíthetünk, hogy a szellemi erőfeszítés ne legyen megerőltető. Az agy ugyanis nem képes tárolni az energiát, azt nekünk kell folyamatosan pótolni számára.
Megfelelő tápanyagokkal serkenthetjük agyunkat a feladatok elvégzésére. Fontos, hogy ez ne gyógyszerekkel tegyük, annál is inkább, mert a természet patikája ősszel is bőven kínálja azokat a gyümölcsöket, zöldségeket, amelyek nagyobb mennyiségű fogyasztásával fejleszthetjük memóriánkat, erősíthetjük koncentráló-képességünket.
És persze be kell tartani a wellness "aranyszabályait" is: lehetőleg rendszeres időpontokban, legalább naponta ötször étkezzünk, a napi menü legyen változatos, sok gyümölccsel, zöldséggel és telítetlen zsírsavakban gazdag ételekkel. Mindez jótékonyan hat szürkeállományunk sejtjeire, s az eredmény nem marad el: szellemileg is kiegyensúlyozottak és jóval terhelhetőbbek leszünk.
Az agyunk olajozott működését segítő energiaforrások listáján a komplex szénhidrátok mellett a fehérjék, a zsírok, a vitaminok és az ásványi anyagok egyaránt megtalálhatók, ám az őket hordozó étkek közül egy-egy különösen az élen jár.
A szénhidrátok közül például az agysejtek működéséhez szükséges energiát szolgáltatók leginkább a lencsében, a rizsben, a zabpehelyben, valamint a teljes kiőrlésű tészta- és kenyérfélékben találhatók meg.
A fehérjék alkotóelemei is kiveszik a részüket a szürkeállomány munkájának segítésében. Például a lecitin – amelynek fő hordozója a tojás, a zabpehely és az olajos magvak – a koncentrálókészséget, a dopamin pedig – elsődleges lelőhelyei a halak, a csirke, a sajt és a tofu – a fantáziát és az érzelmeket erősíti.
De ne feledkezzünk el a boldogsághormonról, a szerotoninról, sem, ami – ha megfelelő mennyiségben van jelen – kiegyensúlyozottá tesz, hiánya viszont fásultságot, alvászavart, rosszabb esetben depressziót okozhat. Ezért érdemes például banánt, céklát, édesköményt, paradicsomot, spenótot, hüvelyeseket is beiktatni az étkezésbe, mert ezek a bennük lévő triptofán nevű aminosav segítségével fokozzák a termelődését.
Az értékes zsírsavak segítik elő az információ zavartalan áramlását az agyunkban, miközben védik az érzékeny agy- és idegsejteket. Ezeket leginkább a különféle olajos magvak tartalmazzák, köztük például a dió, amely igen gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak. Fogyasszunk belőle naponta legalább 5-6 szemet! A tengeri halak, közte a lazac, a makréla és a sügérfélék is sok hasznos telítetlen zsírsavat tartalmaznak, így ezeket szintén érdemes gyakran fölvenni az étlapra.
Hozzászólás zárolva.