Agyba-főbe, naponta ötször! Felturbóz..!
Tudatos étrenddel segíthetünk, hogy a szellemi erőfeszítés ne legyen megerőltető. Az agy ugyanis nem képes tárolni az energiát, azt nekünk kell folyamatosan pótolni számára.
S persze kihagyhatatlan "agyfrissítő" a tojás és a hazai gyümölcsök közül a szilva is, amelyből ilyenkor ősszel még bőségesen van a piacon. A tojás agyserkentő tevékenysége többek között abban rejlik, hogy az agy energiaközpontját tölti fel, míg a szilva tisztítja az ereket, serkenti a véráramlást.
A vitaminok közül az A-, B- (B1, B6 és B12) C- és E-vitamin kiemelt szerepet játszik az agysejtek működésének javításában – miután erősítik az idegrendszert, és fokozzák a keringést -, valamint az ásványi anyagok és a nyomelemek – például magnézium, kalcium – is, amelyek vérképző hatásúak, és fontos anyagcsere-folyamatokat irányítanak. A legfőbb B-vitaminok legnagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű péksüteményekben, a lencsében, a makrélában, a zöldbabban, a paprikában, káposztafélékben és a túróban (B12) találhatók meg, míg az említett ásványi anyagok legfőbb "raktárai" a banán, az olajos magvak, a joghurt és a sajtfélék.
Vannak olyan gyógy- és fűszernövények is, amelyek serkentőleg hatnak az agyműködésre. Szellemi kapacitást növelő, éberséget fokozó egyebek mellett a ginsenggyökér, valamint a gyömbér, a kömény, a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, és néhány teaféleség – legfőképp az agy oxigénellátását segítő bodza, menta és kamilla -, de a csokoládé is segíti a koncentrálókészséget.
Az agyműködésre intenzíven ható ételek
Áfonya: élénkíti az agy vérellátását. Ananász: magas C-vitamin-tartalma és a benne lévő mangán jótékonyan hat az agysejtek működésére.
Avokádó: magas zsírsavtartalma révén emlékezetjavító. Citrom: C-vitamin-tartalma frissít, és serkenti a felfogóképességet.
Dió: erősíti az idegeket, elősegíti az információ átvitelét az idegsejtek között.
Hagymafélék: hígítják a vért, javítva ezzel az agy oxigénellátását.
Káposztafélék: enyhítik az idegességet, a stresszt.
Rákfélék: a bennük lévő Ómega-3 zsírsavak hatására nő az agy koncentrálóképessége.
Sárgarépa: élénkíti az agy anyagcseréjét, memóriajavító hatású.
Szilva: tisztítja az ereket, serkenti a véráramlást.
Szilágyi Eta
Fotó: Bartos Gyula, Fényes Gábor
Hozzászólás zárolva.