Facebook hozzászólás
209

Böfögött, könyékig belemászott, majd a sarokba rohant

Valóban, így étkeztek több száz évvel ezelőtt az arisztokraták, sőt az uralkodó családok tagjai is. Ugye elborzadunk? De álljunk meg egy percre! Mi ismerjük az asztali viselkedés szabályait?

Bár mindenki naponta többször eszik, az az általános tapasztalat, hogy sokan zavarba jönnek, amikor meghívják őket egy elegáns vacsorára, vagy akár egy egyszerű, kötetlen ebédre, új emberek közé. Jó benyomást akarunk tenni, ám ha nem ismerjük az alapvető illemszabályokat, hiába minden!

Érkezés. Alapvető szabály, hogy a meghívás időpontját illik betartani. Ne késsünk túl sokat, hiszen a meleg, friss fogás kihűl, és a többi vendég se láthat neki az étkezésnek, amíg mi meg nem érkeztünk. Öt-tíz perc késés azonban még belefér. Ám soha, de soha ne menjünk hamarabb a megbeszélt időpontnál, hiszen így nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatjuk a házigazdákat! Lehetőleg vigyünk valamilyen apró ajándékot, virágot, egy üveg bort.

Terítés. Ez persze nem a vendég dolga, hanem azé, aki a vacsorát szervezi, de talán a terítés alapjaival sincsenek sokan tisztában. Az első számú legfontosabb dolog a tisztaság. Minden evőeszköz és abrosz, szalvéta legyen tökéletesen tiszta, különben a vendégeink kavargó gyomorral látnak majd hozzá az ételhez!

Minden vendég elé lapostányért helyezünk, ebbe tesszük a mélytányért, a tányértól jobbra a kést élével befelé, illetve a leveshez való kanalat. A második fogáshoz való villa a bal oldalra, a szalvétára kerül, a desszerthez való gyümölcsvilla vagy kiskés pedig a tányér fölé. A pohár jobb oldalon legyen.

Evés közben a könyökünket tartsuk minél szorosabban a törzsünk mellett. A kenyeret ne kezdjük szórakozottan eszegetni az étkezés megkezdése előtt, a tálban pedig ne keresgéljünk a legjobb falatok után!

Tilos az evőeszközt megtörölni az étkezés előtt, ezzel mélységesen megsérthetjük a háziasszonyt, hiszen nem hisszük el, hogy tiszta háztartást vezet. Ugyancsak negatív hatást kelt, ha a először mindent feldarabolunk, ami a tányérunkon van, majd letéve a kést, csak a villával látunk neki.

Ami fontos, ne hagyjunk semmit a tányérunkon, és legközelebb mi hívjuk meg a vendéglátót vacsorára!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!