Gyógyít is, szépít is. Édes is, csípős is. Mi az?
Lehet erős vagy édes, őrölt vagy egész, esetleg savanyított, a paprika mifelénk éppen olyan nélkülözhetetlen, mint a só. Nem csak szép és finom, de egészséges is, akár a gyomorba kerül, akár a bőrre. Ráadásul még hungarikum is – abszolút adu ász.
A paprika lovagjai
A Szent István Kalocsai Paprika Lovagrendet a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. alapította 2001. augusztus 20-án, Szent István napján. Az államalapítónk nevét viselő társaság fő tevékenysége a paprikával kapcsolatos hagyományok megteremtése és ápolása, valamint ennek a hungarikumnak a márka- és termékvédelme. A lovagrend okiratba foglalt kötelessége a paprikakultúra örökségére alapozva építeni a termék jövőjét. A tradíció ápolásával a kalocsai paprika hírnevét növelik, hogy így a fűszerpaprika az örökkévalóságig része maradhasson kulturális örökségünknek. Az erőstől az édes-nemesig
A leszüretelt paprikát hazánkban hétféle minőségben dolgozzák fel:
- különleges: élénkpiros, tüzes fényű, kellemesen fűszeres illatú, édes vagy kissé csípős zamatos, a legfinomabb őrlésű paprika;
- csípősségmentes: világospiros, kellemes fűszeres illatú, nem csípős, és nem olyan finomra őrölt, mint a különleges paprika;
- csemege: világospiros, kellemes fűszeres illatú, zamatos, alig érezhetően csípős, nem olyan finomra őrölt, mint a különleges paprika;
- édes-nemes: a csemegénél sötétebb árnyalatú, zamatos, kissé csípős, kellemes ízű és közepes őrlésű paprika;
- félédes: az édes-nemesnél világosabb, tompább színű, jellemzően fűszeres, kellemesen csípős, közepes őrlésű;
- rózsa: eléggé csípős, piros színű, közepes őrlésű;
- erős: a sárgától a barnáspiros színig változó tónusú, erősen csípős, középfinom őrlésű.
T. G.
Fotó: Bartos Gyula
A cikk a Piac és Profit magazin 2008. július-augusztusi számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.