Facebook hozzászólás
147

Gyógyít is, szépít is. Édes is, csípős is. Mi az?

Lehet erős vagy édes, őrölt vagy egész, esetleg savanyított, a paprika mifelénk éppen olyan nélkülözhetetlen, mint a só. Nem csak szép és finom, de egészséges is, akár a gyomorba kerül, akár a bőrre. Ráadásul még hungarikum is – abszolút adu ász.

A paprika lovagjai

A Szent István Kalocsai Paprika Lovagrendet a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. alapította 2001. augusztus 20-án, Szent István napján. Az államalapítónk nevét viselő társaság fő tevékenysége a paprikával kapcsolatos hagyományok megteremtése és ápolása, valamint ennek a hungarikumnak a márka- és termékvédelme. A lovagrend okiratba foglalt kötelessége a paprikakultúra örökségére alapozva építeni a termék jövőjét. A tradíció ápolásával a kalocsai paprika hírnevét növelik, hogy így a fűszerpaprika az örökkévalóságig része maradhasson kulturális örökségünknek. Az erőstől az édes-nemesig

A leszüretelt paprikát hazánkban hétféle minőségben dolgozzák fel:

  • különleges: élénkpiros, tüzes fényű, kellemesen fűszeres illatú, édes vagy kissé csípős zamatos, a legfinomabb őrlésű paprika;
  • csípősségmentes: világospiros, kellemes fűszeres illatú, nem csípős, és nem olyan finomra őrölt, mint a különleges paprika;
  • csemege: világospiros, kellemes fűszeres illatú, zamatos, alig érezhetően csípős, nem olyan finomra őrölt, mint a különleges paprika;
  • édes-nemes: a csemegénél sötétebb árnyalatú, zamatos, kissé csípős, kellemes ízű és közepes őrlésű paprika;
  • félédes: az édes-nemesnél világosabb, tompább színű, jellemzően fűszeres, kellemesen csípős, közepes őrlésű;
  • rózsa: eléggé csípős, piros színű, közepes őrlésű;
  • erős: a sárgától a barnáspiros színig változó tónusú, erősen csípős, középfinom őrlésű.

T. G.

Fotó: Bartos Gyula

A cikk a Piac és Profit magazin 2008. július-augusztusi számában jelent meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!