Hova térj be borozgatni a Balaton környékén?
A balatoni borvidék Magyarország egyik legrégibb, történelmi borvidéke. Régészeti leletek szerint már az egykori Pannoniában, azaz a rómaiak idejében folyt szőlőművelés a Balatonfelvidéken.
pincéi kihagyhatatlanok. A nagy kísérletező, sokak által csak hobby borásznak tartott Szeremley Huba azonban nagyon is odafigyel a szőlőtermelésre, visszaidézve a nagyszüleitől hallottakat. A régi módszerekhez való visszatérés és kísérletezés pedig, olyan borokat eredményez, mint például a kései szüretelésű Badacsonyi Zeusz, mely nem csak felveszi, hanem állja is a versenyt a tokaji aszúkkal: rendre gyűjti az érmeket a világ nagy borversenyein. Az ínyencek szerint a balatoni fogashoz a legfinomabb a Badacsonyi Kéknyelű. Nosztalgiából is, presztízsből is Badacsonyba hazatérvén a ’90-es évek elején Szeremley Huba megvette az összes kéknyelű szőlőültetvényt, s gondos műveléssel, borkezeléssel visszaállította a fajta évszázados renoméját. Ha szerencsénk van nem csupán a hegy lábánál lévő pince-étterembe térhetünk be, hanem fent a tetőn, a bazaltorgonák lábánál lévő pincébe is bejuthatunk. A hűs bort kóstolgatva elénk tárul a tó fenséges látványa – felejthetetlen élménnyel gazdagodhatunk.
A déli oldalon Légli Ottót feltétlenül meg kell látogatni Balatonbogláron. Gyönyörű vendégfogadó és kóstoló pincét alakítottak ki a főúthoz közel, a régi pincében -Szőlősgyörökön – már csak érlelik a borokat. Ámbár, ha sikerül rávenni a gazdát, érdemes kirándulni a hegyre is. A régi présház szőlővel befuttatott teraszán ücsörögve, a tücskök ciripelését hallgatva igen kellemes esti borozgatásban lehet részünk. Könnyed, légies, zamatos borai közül én legjobban sauvignon blanc-ját kedvelem.
Csupán néhány éve önállósította magát Konyári János Balatonlellén. Ám több évtizedes tapasztalata meghozza gyümölcsét saját pincéjében is. 2003-as évjáratú Ikons és Loliense cuvée boraival 2005-ben, Bordeaux-ban, a világ bor fővárosában rendezett rangos versenyeken vívta ki a szakértő zsűri elismerését. 2008-ban ő nyerte el az Év Bortermelője címet!
S bár a Balaton inkább fehér borairól közismert, Konyári Jánosnál a vörös borokat ajánlom feltétlenül megkóstolni. A kékfrankost, mint fajtát általában Egerhez és Villányhoz kötik a borbarátok. Nos, ha azokat jól ismerik, pláne meg kell kóstolni Konyáriét! Cabernet sauvignon és syrah párosítása mindkét fajta gyümölcsösségét tökéletesen ötvözve, testes, mégis bársonyosan könnyednek tűnő bort alkot.
Hozzászólás zárolva.