Facebook hozzászólás
358

Hús az asztalon

Az ember vegyes táplálkozású élőlény, ősidők óta mindenevő. A vegyes táplálkozás lehetővé tette, hogy az emberi faj a Föld szélsőséges körülményei között is elterjedjen. A különféle népcsoportoknál egymástól eltérő táplálkozási szokások alakultak ki: mást fogyasztanak a zord vidékeken élők és mást azok, akiket gazdag növényvilág vesz körül.

A vegetáriánus táplálkozás hátterében vallási, filozófiai, egészségügyi és ökológiai megfontolások állnak. Újabban a társadalom minden rétegében, főleg a fiatalok és a magasan iskolázott, aktív társadalmi életet élő egyének között került előtérbe a táplálkozás-élettan eredményeit, állatvédelmi, etikai és környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő, a húsfogyasztástól tartózkodó, úgynevezett tudatos táplálkozás.

A fentiekkel ellenkező irányú folyamat is ismeretes. Mielőtt Japán 1868-ban megnyitotta kapuit a nyugati civilizáció előtt, a japánok szemi-vegetáriánusok voltak, a húsok közül többnyire csak halat ettek. Napjainkban viszont egyre jobban növekszik Japánban a sertéshús fogyasztása.

DISZNÓ, MARHA, JUH

A sertéshúst sok nép nagyra becsüli, a táplálkozásban betöltött szerepe a történelem során fokozatosan növekedett. Az ókori Rómában a sertéshús számított úri ínyencségnek, a köznép marhát, juhot evett. Az európai parasztok étrendjében évezredeken keresztül szerepelt a pácolt vagy sózott sertéshús, a tengeri országokban a matrózokat folyton ezzel etették, úgyhogy a végén már rá sem tudtak nézni, akárcsak az arisztokraták, akik a szegények ételének tartották. Sertést rendszerint még a legszegényebb háztartásban is tartottak. A telepesek magukkal vitték az Újvilágba, ahol az amerikai konyha egyik fő alapanyagává vált.

ÉRDEKES

A marhahús karrierje előtti amerikai receptek többnyire sertéshúst tartalmaztak. A marha- és a borjúhús mindig a gazdagok kiváltsága volt. Erzsébet angol királynő (1558-1603) udvarhölgyei minden reggel marhasültet és sört reggeliztek. Manapság a magasabb életszínvonalon élő amerikai és angol népesség a legnagyobb marhahúsfogyasztó, a franciák inkább a borjúhúshoz pártoltak, de mindhárom országban gazdára talál a sertéshús is.

Míg nálunk a juh húsa alig fogy, más nemzeteknek ez kedvelt húsuk. A juhhús Angliában a húsfogyasztás negyedét, Franciaországban ötödét fedezi. Az Európai Unió juhhús szempontjából korlátlan piacot jelent. Az angolok elsősorban a gyermekeket táplálták majdnem kizárólag juhhússal, mert megfigyelték, hogy a fiatal szervezet fejlődését igen kedvezően befolyásolja.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!