Húsvéti veszély! Nagyon figyeljen!
A tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás a vízen lebeg. Ezeket csak egyenként feltörve és ellenőrizve használjuk fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.
Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Vásárláskor mindig ügyeljünk a termékek minőség-megőrzési idejére, a csomagolás épségére, és arra, hogy milyen az elárusítóhely általános tisztasága.
Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg. A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján.A szabályos csomagoláson fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), és a tároláshoz javasolt körülmények.
Az E számok az adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az un. E-ktől, nitritektől, nitrátoktól, tartósítószerektől minden esetben félni kell. A szabályosan előállított magyarországi termékekben az adalékanyagokból található tartósító anyagokból csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz az adagokhoz megengedett, és egészségártalmat nem okoz.
Néhány gyakorlati tanács a húsvéti főzés-sütéshez:
Főtt festett tojáshoz mindig friss tojást vegyünk. A tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás a vízen lebeg. Ezeket csak egyenként feltörve és ellenőrizve használjuk fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.
A főtt tojást legfeljebb egy napig tároljuk hűtés nélkül, és minél előbb fogyasszuk el.
A sonka tárolása attól függ, hogy milyet vettünk. A hagyományos nyers füstölt sonkát nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrényben tárolni. Alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés biztonságossá is teszi, az esetleges baktériumokat is elpusztítja. Főzés után viszont a maradékot már hűteni kell. A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl kötözött sonka, gépsonka) hűtőszekrényben kell tartani, és fogyasztás előtt nem kell megfőzni.
A beiglihez a mákot darálás előtt nézzük meg, nincs-e benne szennyezettség, törmelék. Ha igen, csak mosás, szárítás után használjuk. A diós, mákos beiglit nem kell hűteni, de a krémes süteményeket igen. Ne készítsünk olyan süteményt, melynek krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele.
Hozzászólás zárolva.