Facebook hozzászólás
95

Így készül az igazi eszpesszó kávé

Kávézni bárhol lehet, az igazi kávéélmény mégis a kávéházakhoz kapcsolódik. A kávé fogyasztásához ugyanis nemcsak megfelelő technikai feltételekre van szükség – bár ezek többsége sem adott minden háztartásban -, hanem arra a társasági környezetre is, amely éppen olyan serkentően hat, mint maga a koffein.

Kávékultúrák A szakemberek által elkülönített kávékultúrák mindegyike sajátosan jellemző a társadalomra, amely létrehozta. Az arab-török kávézók, a hagyományos társadalmi rendnek megfelelően, kizárólag a férfiak találkozóhelye. Ezzel szemben a bécsi kávézó-cukrászdák tükrözik a város egyszerre kisvárosi és birodalmi-fővárosi hangulatát.

Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna, mely az 1700-as években lassan intézménnyé vált. Németországtól Norvégiáig, sőt a balti államokig a kávé nem csak élénkítő, de forró, melegítő ital. Itália civilizációteremtő ereje hatott, amikor megpróbálták megalkotni Dél-Európa legjobb kávéitalát.

A krémkávékészítés igazi olasz módszer. Nem főzi és nem is lúgozza az őrleményt, hanem nyomás segítségével kisajtolja a kávéból az aromaanyagokat. Ez a technológia csak itt, az olívaolaj-gyártás szívében születhetett meg. A ’90-es évek elején, az Egyesült Államokban történt az a "kávérobbanás", melynek ereje a mai napig erősen érezhető a világ bármely pontján. A kávés vendéglátás rendszerének átformálásában jól felismerhető a sajátos amerikai jelleg. Az amerikai típusú kávézóláncokban keveredik a gyorséttermek standardok szerinti működése és az olasz kávébárok hangulata.

Az eszpresszókészítés aranyszabálya

A jó eszpresszó készítéséhez akkurátusan ügyelni kell minden részletre és mozdulatra, mert ahhoz, hogy 25 milliliter igazi eszpresszót nyerjünk:

– 25 másodperc alatt

– 9 bar nyomáson

– 6,5 +/- 0,5 gramm megfelelően finomra őrölt olasz pörkölésű kávé erősen tömörített őrleményén

– 92 +/- 2 Celsius-fok hőmérsékletű víznek kell átfolynia.

A kifolyócső és a csésze alja között 80-90 milliméter a távolság. A belül fehér, tökéletesen száraz, maximum 50 milliliter űrtartalmú porceláncsészét 44 Celsius-fokra kell előmelegíteni, a csészében lévő kávéital így körülbelül 67 Celsius-fokos lesz, és azonnal fogyasztható. Fontos tudni, hogy a kávé aromáinak száma percenként feleződik, aranybarna krémje néhány perc alatt sötétbarnára vált, és a csésze falára szárad. Ezért kell azonnal fogyasztani.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!