Facebook hozzászólás
1 780

Lépésről-lépésre segít a kertész

Így palántázzunk helyesen

A barkácsboltok és kertészetek tavaly jóval nagyobb forgalmat bonyolítottak le, mind a járvány előtt. Köszönhető ez annak, hogy sokkal többet vannak otthon az emberek, így több idejük jut otthonuk szépítgetésére. Emiatt minden bizonnyal palántázni is többen fognak idén tavasszal.

A kora tavasz legkedveltebb kertészeti vonatkozású elfoglaltsága a palántázás, ami nem csak azért népszerű, mert forintokat lehet vele fogni, hanem sok egyéb előnye is van. Az egyik például, hogy ilyen módon ellenőrzött hátterű, vegyszermentesen nevelt, bio minőségű zöldséget nyerhetünk. Egy másik érv a palántázás mellett, hogy remek ráhangoló elfoglaltság, ugyanis a kényelmes, fűtött beltérben végezhető, így a növénygondozás kora tavasszal úgy kezdhető el, hogy nem kell a gyakran még hűvös kinti időben tevékenykedni a szabad ég alatt.

Pandémia idején sokkal többen szépítgetik az otthonukat. Fotó: Depositphotos
Pandémia idején sokkal többen szépítgetik az otthonukat. Fotó: Depositphotos

 

A palántát nevelő gazdák sikerélménnyel is gazdagodhatnak, csodás érzés ugyanis látni a növénykék fejlődését, ahogy a földből kibújva zsenge magoncok, majd életerős palánták lesznek. Az ilyen szívderítő elfoglaltság mindig aranyat ér, de a mostani zord, szigorú időkben még jobban felértékelődik. Érdemes azonban a vetés megkezdése előtt az alapokkal megismerkedni, hogy szakszerűen, sikeresen történhessen minden nevelési fázis!

A palántázás elkezdéséhez alig szükséges induló befektetés, a főbb kellékek a következők: vetőmag, termőföld, palántázó edény.

Lássuk egyenként ezeket. A jó minőségű vetőmag kulcskérdés, és fontos kihangsúlyozni, hogy vannak minőségi eltérések a boltokban kínált vetőmagok között, vannak ismertebb, megbízható márkák, érdemes ezeket keresni. Azt is meg kell említeni, hogy a nem kertészeti profilú üzletek (például élelmiszerboltok) nem feltétlen a jobb minőséget tartják, hiszen ez a termék nem is vág a profiljukba. Ezért jobb ötlet szaküzletben, kertészetben, gazdaboltban, vagy éppen a közeli piacon beszerezni a vetnivalót.
A magok csírázóképessége (vagyis az esély arra, hogy növény fejlődjön belőle) az idő előrehaladtával csökken, így az sem mindegy, hogy mikori a vetőanyag. Vásárláskor ellenőrizzük a tasakon a csomagolás, előállítás idejét, és az egy évnél régebbi dátummal ellátott terméket ne válasszuk. A következő lényegi elem a föld. Ez mindig zsákos, bolti termőföld, vagy direkt a vázolt célra összeállított palántaföld legyen. A kertből kiemelt, vagy egy közeli szántóról hozott talaj ugyanis betegségek hordozóit, gyomok kezdeményeit tartalmazhatja, így gondot okozhat. A zsákos föld emellett a kellő mértékben tartalmazza a szükséges tápanyagokat, és az állaga is ideális a vetéshez. Külön tápanyagot, tápoldatot nem szükséges beszerezni, a magok 3-6 hetet fognak eltölteni a közegben, erre az időre bőségesen elegendő, amit az eleve tartalmaz.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!