Facebook hozzászólás
320

Így spóroljunk az energiával

Kevéssé figyelünk az energiatakarékosságra. A mosó- vagy mosogatógépet nem a lehető legtöbb ruhával, edénnyel indítjuk el, és alacsonyabb hőmérsékletű mosási programokat is kevesen választanak. A többség a villany lekapcsolásával igyekszik csökkenteni a környezetre gyakorolt terhelést. Szerencsére egyre többen használnak energiatakarékos izzót, ám a háztartások kevesebb, mint a felében gyűjtik szétválogatva a hulladékot, derül ki egy új nemzetközi kutatás magyar háztartásokra vonatkozó adataiból.

A technikai újdonságoktól függetlenül azonban a meglévő készülékeinkkel is tudunk takarékoskodni; ehhez elég néhány egyszerű házi praktikát elsajátítatni. Egész biztosan csökken az energiafelhasználás például, ha a sütési idő vége előtt tíz perccel elzárjuk a készüléket, a maradék hő ugyanis akkor is dolgozik. Az előmelegítésre is csak viszonylag ritkán – például kelt tészták sütésekor – van szükség, különösen az újabb, hőlégkeveréses modellek esetében. Ezzel az ELMŰ energiatakarékossági tanácsai szerint akár húsz százalék energiát megtakaríthatunk. Ha egy főzőlapra hozzá passzoló átmérőjű, jó hővezetésű fazekat tesszük, optimális lesz a hőátadás, nem megy veszendőbe energia. A főzés hatékonyságát növeli a megfelelő méretű, jól záródó fedő vagy a kukta használata. Ez utóbbiban akár negyven százalékkal kevesebb áram elhasználásával megfő az étel. A zöldségek kevés vízben is megpuhulnak – négy adag burgonyához elég egy csésze víz -, sőt, a párolással a vitaminokat sem száműzzük!

Mire ügyeljünk?

● Mosásnál, mosogatásnál olyan programokat használjunk, amelyek hideg vagy langyos vízzel mosnak.

● A mosó- és mosogatógépet csak akkor kapcsoljuk be, ha megtelt.

● Mosáskor válogassuk szét a ruhákat szennyezettség, szín és anyag szerint.

● A mosószertartót és környékét, a szivattyú szűrőjét tisztítsuk rendszeresen.

● Rendszeresen adjunk vízlágyítót a mosószerhez, mert a vízköves fűtőszálak sokkal több áramot fogyasztanak.

● A hűtőtérben az 5-7, a fagyasztóban a -18 Celsius-fok az ideális.

● A hűtőbe felesleges csomagolóanyag nélkül kerüljenek az élelmiszerek, a kész ételt mindig kihűlve tegyük bele, és ne zsúfoljuk tele a készüléket.

● A hűtő ajtaját átgondoltan, minél kevesebbszer és rövid időre nyissuk csak ki.

● A főzőlapra megfelelő méretű edényt tegyünk, és jól záródó fedőt vagy kuktát használjunk.

● A sütőt csak ritkán érdemes előmelegíteni, és használjuk ki az elzárás utáni maradék hőjét is.

Illusztráció: Whirlpool

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!