Facebook hozzászólás
136

Itt egy nyúl ! Kell ez nekem?

Attól függően, mennyire bővelkedem idővel, húsvétra mindig készítek valamit. A szürke téli napok után minden bizonnyal elkap valami furcsa tavaszi láz, amitől nagyon kreatív leszek.

A húsvéti fa feldíszítése akkor sem maradhat el, ha rengeteg a munka. Évekkel ezelőtt Szentendrén andalogtunk, mikor megláttam a direkt turistáknak kirakott hímes tojásokat. Nem bírtam ellenállni nekik, egy kisebb vagyonért vásároltam öt darabot.

Ezeket évközben egy kemény dobozban tárolom, nehogy összeroppanjanak, majd húsvétkor veszek egy csokor barkát vagy aranyesőt, és a macska legnagyobb örömére felaggatom őket az ágakra. Már ez megteszi, hogy húsvéti hangulat legyen a lakásban.

A másik, ami soha nem maradhat el, az a mézeskalács. Az egész akkor kezdődött, mikor unokahúgom egyik karácsonykor befalt egy egész doboz mézeskalácsot, és kijelentette, neki ez a kedvenc sütije.

És mit tesz ilyenkor egy nagynéni? Húsvéti kiszúróformákat vásárol, és három hónappal karácsony után újra nekiáll színes cukorgyöngyökkel és tojáshabbal pepecselni. Őrjítő, és egyben remek szórakozás!

Magával a tésztával én nem szoktam sokat kínlódni:

17 dkg liszt

6 dkg vaj

10 dkg méz

1 tojássárgája felverve

1/4 teáskanál szódabikarbóna

csipetnyi só

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt gyömbér (ezt ki szoktam hagyni, nem szeretem)

A száraz anyagokat összekeverem, belemorzsolom a vajat. Hozzáadom a mézet és a tojássárgáját, és összegyúrom. Ragadós lesz, hűtőben pihentetem fél órát, utána kinyújtom amilyen vékonyra bírom, és kiszúrom a formákat. Sütés közben meghízik kicsit, de pár perc alatt megvan, amint a széle egy kicsit pirulni kezd, ki kell venni, mert elég.

Ezután következik a móka: a tojásfehérjével összekeverek 24 dkg porcukrot, és keményre verem. Habzsákból, vagy kivágott sarkú zacsiból díszítem a kisült nyulakat, bárányokat, répákat. Cukorgyöngy, marcipán, bármi mehet rá, minél színesebb, annál jobb. Fémdobozba pakolom őket, és melléjük teszek egy félbevágott almát, attól 1-2 nap alatt tutira megpuhul.

Próbálják ki Önök is, gyerekkel a legjobb móka, de egyedül is szórakoztató!

(Képek: Holland Virágkereskedés)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!