Mediterrán fűszernövények
A Földközi-tenger partvidékén számos olyan fűszernövény megterem, amelyet a mediterrán konyha mellett már nálunk is évszázadok óta termesztenek és használnak.
A kapor (Anethum gravendens) az egyik legismertebb mediterrán eredetű növény. A magyar konyha kedvelt fűszere. Jellegzetes, össze nem téveszthető nehéz aromáját illóolaj-tartalmától nyeri. A kaporszósztól kezdve szinte valamennyi húsételhez, főzelékféléhez, valamint kovászos uborka, savanyú káposzta és tök eltevéséhez használjuk. Kitűnő gyógyhatású szer álmatlanság, emésztési zavarok, felfúvódás esetén. Mivel magról szaporodik, vigyázni kell, nehogy mindenütt felbukkanó gyomnövénnyé váljon a konyhakertben.
A kakukkfű vagy timián (Thymus serpyllum-vulgaris) szintén kellemes, jellemző kámforos illatú és aromás ízű fűszernövény. A spanyol konyha nagy kedvence, nálunk – habár szintén megterem – viszonylag ritkán használják. Kiválóan alkalmas az olyan nehezen emészthető ételek fűszerezésére, mint a bableves, marhasültek, a töltött káposzta vagy a kolbászfélék. Ráadásul görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó és frissítő hatása is van.
A koriander (Coriandrum satium) is a Földközi-tenger vidékéről származik, bár nálunk is régóta termesztik. Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Elsősorban a különféle sonka- és húspácok, valamint sültek ízesítésénél és zöldségfélék eltevésénél használják. Emellett több vértisztító teakeverék alkotórésze.
A zsálya (Salvia officinalis) nyugat-mediterrán származású, kesernyésen aromás ízű, illóolajat és cseranyagokat tartalmazó növény. A máj, a halak, a pástétomok, a lágy sajtok és a főtt tészták ízesítésére alkalmas. De torokgyulladás, szájbetegségek esetén öblögethetünk is zsályából főzött teával, sőt bélhurut ellen is jó hatású.
A borsikafű (Satureja horten-sis) nevű fűszer- és gyógynövény már a XVI. századi fűszerkönyvekben is szerepelt. Általános elterjedése és kedvelt aromája végett a háztáji kertekben és a nagyüzemekben is folyik a termesztése. A bab-, a káposzta- és a burgonyafélék mellett többek között a gombás ételek és a mártások kedvelt fűszere. Nálunk olaj formájában is kapható, de csínján kell bánni vele, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ezért például csak a főzés befejezése előtt pár perccel használjuk. Bélféregirtó hatása is közismert, diétás étrendekben pedig a borsot pótolják borsikafűvel.
Forrás: www.ujszo.com
Hozzászólás zárolva.