Mossunk ügyesen!
Mindenki álma, hogy a sokadszor felvett ruha is úgy nézzen ki rajta, mintha vadonatúj lenne. A körültekintő mosás egy lépéssel közelebb visz a célunkhoz. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a háztartási gépek egyre praktikusabbak, és a mosószerek is mindinkább vigyáznak ruháinkra. Ahhoz azonban, hogy ezek tudását kihasználjuk, néhány dologra oda kell figyelni, és a környezeti szempontokat is érdemes szem előtt tartani.
az egészségre nézve veszélytelen termékek a fekete vagy színes ruhák mosásához. Ezek hatásukat tekintve megbízhatóak, ugyanakkor nem károsítják a környezetet például foszfáttal. A mosódió kifejezetten élénkíti a színt. Némi ecet hozzáadásával pedig megőrizhető a ruhák puhasága, a bolyhosodás csökkenthető. Ha a pamutprogram öblítővizébe néhány kanál glicerint teszünk, a ruha nem fog filcesedni.
A pamut és a selyem speciális tulajdonságaira válaszoló mosószerek palettája is gazdagodik. A gyapjúholmit poroljuk ki, mielőtt a gépbe tesszük, és legfeljebb 40 fokon mossuk, lúgos szer hozzáadása nélkül.
A megfelelő mosási hőmérséklet
szintén lényeges, hiszen a mosógépek a víz felfűtéséhez használják a legtöbb energiát. Válasszunk egymáshoz hasonló hőmérsékleten mosható darabokat. Ha így nem gyűlik össze kellő mennyiség, inkább az alacsonyabb hőfokra állítsuk a gépet, ne a magasabbra, amelyben esetleg összemegy a ruha, hamar bolyhos vagy túlságosan gyűrött lesz, a színe kifakul.
A ruhákat a szennyeződés mértéke szerint is csoportosíthatjuk. Az alig piszkos darabok rövidebb programban is frissek és üdék lesznek, így csak az igazán piszkosakat kell hosszabban és magasabb hőfokon mosni.
forrás:Konyha &Fürdő Magazin 2011/2 Őszi száma
Hozzászólás zárolva.