Facebook hozzászólás
340

Sajthoz vörösbort?

Akármilyen cikket olvastam ez elmúlt időszakban, még a közelmúltban is, az ételek és borok párosításáról, egy fogásról nagyon kevés szó esik. Ez pedig a sajt. Ha valahol megemlítik, akkor kapásból rávágják: vörösbor.

A közkedvelt és igazi mozarella bivalytejből készül. Önmagában szintén ritkán fogyasztjuk, a legegyszerűbb fogás belőle, amikor felszeletelve, paradicsomkarikákkal vegyítve, olíva olajjal megöntözve és friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Ehhez is jobban illik egy fehérbor.

Más a helyzet, ha a friss sajtból desszert készül. Ám akkor is az ízesítés határozza meg, hogy mennyire testes, természetes édes bort válasszunk. A Tiramisuhoz – mely mascarpone sajtból készül – például tokaji aszú illik, a kakaós, kávés, konyakos ízesítés miatt. A friss gyümölccsel bekevert kecskesajthoz viszont elegendő egy "sima"" kései szüretelésű édes bor akár Tokajból, akár más borvidékről.

A vörösborok sorát igazán az érlelt sajtokkal érdemes megindítani. A bor választásnál legyen irányadó maga a tej (mármint, hogy melyik állat tejéből, és nyers, vagy pasztörizált tejből készült-e az adott sajt), és az érlelési idő (ami lehet 1-2 héttől, akár 18 hónapig terjedő is). Minél markánsabb a tej (a markánsági sorrend: tehén-kecske-juh, továbbá a nyers tejes erősebb ízvilágú, mint a pasztörizált), s minél hosszabb az érlelési idő, annál testesebb vörösbor alkothat az adott sajttal igazi harmóniát. Tudom, magam is tapasztaltam, hogy ebben a kategóriában a legnehezebb a megfelelő párosítást megtalálni. De érdemes megtalálni a módot arra, hogy megkóstolják a bort is, és a sajtot is, mielőtt párosítják. Viszonylag könnyebb a helyzet, ha ismerik a bort, vagy a sajtot, amihez társat keresnek.

Az igazán "öreg", egy éven túli érlelésű sajtok ízébe már belopódzik egy kis édesség. Így ezek mellé már vagy egy nagyon érett, 8-10 éves vörös cuvée-t párosítsanak -melyekben már szintén megjelenik az édességérzet, az aszalt gyümölcsökre emlékeztető aromák miatt – vagy akár egy több éves, kései szüretelésű, testes, félédes traminit, hárslevelűt is nyugodtan választhatnak.

Szinte a legnehezebb a választás vörösborból, ha kéksajthoz akarjuk párosítani. Különösen a juhtejből készült, eredeti Roquefort sajt kíván igazán nemes bort! Nos, nyugodtan hagyják ki a vörösöket, és válasszanak egy szép, legalább 5 puttonyos tokaji aszút a kéksajtokhoz! Ne féljenek tehát kísérletezni, mert pompás felfedezéseket tehetnek a sajtok és a borok világában, s fantasztikus élményeket szerezhetnek!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!