Facebook hozzászólás
337

Sajthoz vörösbort?

Akármilyen cikket olvastam ez elmúlt időszakban, még a közelmúltban is, az ételek és borok párosításáról, egy fogásról nagyon kevés szó esik. Ez pedig a sajt. Ha valahol megemlítik, akkor kapásból rávágják: vörösbor.

Egyre jobban oldódnak a merev szabályok, melyeket a rendszerváltás előtt 50 éven keresztül sulykoltak a fejünkbe: "fehér húshoz fehérbor, marhahúshoz, vadakhoz vörösbor…" Sokkal inkább előtérbe kerül, hogy a kész fogás ízvilágához, fűszerezettségéhez illően válasszuk ki, vagy ajánljuk a bort.

Ám akármilyen cikket olvastam ez elmúlt időszakban, még a közelmúltban is, az ételek és borok párosításáról, egy fogásról nagyon kevés szó esik. Ez pedig a sajt. Ha valahol megemlítik, akkor kapásból rávágják: vörösbor.

A téma hanyagolása, vagy ily módon történő egyszerű elintézése egyben jelzi sajtfogyasztási kultúránk sekélyességét is. De erről majd máskor.

A gond azonban az, hogy még a sajtokat önálló fogásként elismerők és fogyasztók körében és elég erős az a tévhit, hogy a sajtokhoz vörösbort kell fogyasztani. S hosszasan tépelődnek, melyik sajthoz, milyen vöröset is válasszanak. Hiszen azt már jól tudják, hogy a különböző tejből, különböző készítési technológiával készült, friss, vagy érlelt sajt íze más és más bor kíséretében bontakozik ki igazán. Kevés étteremben, s még kevesebb üzletben mernek, tudnak mást ajánlani. Pedig az ínyenc borászok és gasztronómusok már jó ideje "kikísérletezték", hogy melyik borhoz, melyik sajt illik a legjobban. Így csak meg kell fordítani a kísérletet. Azaz íme egy kis kedvcsináló a bevált sajt-bor párosítások kipróbálásához, és újabb, saját kísérletezéshez.

A friss sajtok, készüljenek azok akár kecske-, tehén- vagy juhtejből általában "semleges" ízűek, csak a tej alap íze érződik némileg belőle. Így általában mindenki – étteremben is, otthon is – valamivel "megbolondítja", fűszerezi.  S innentől fog ez az, ami meghatározza, hogy milyen bort válasszunk hozzá.

Egy pici olíva olajjal, és zöld fűszerekkel (kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, snidling, stb.) bekevert friss kecskesajthoz sokkal jobban illik egy szép, a zöld fűszerekhez hasonló zamatokat hordozó fehérbor, mint bármilyen könnyű vörös. Ez lehet egy szép sauvignon blanc, egy olaszrizling, vagy egy zöld veltellini.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!