Facebook hozzászólás
413

Több fajta dinnye van, amelyek ízben is különböznek!

Érik a dinnye! Sokak kedvence, ráadásul egészséges is! De, milyen dinnyét válasszunk? Honnan tudjuk, hogy érett-e? Hogyan hűtsük? S egyáltalán, miért együnk dinnyét?

Az érett görögdinnyét, ha enyhén megütögetjük tompán, üresen, kongó hangot ad. Ha meglékeltetjük, ne csak a lék csúcsát kóstoljuk meg, hanem egész a héjánál is. A legbelső rész, a "szíve" ugyanis mindig érdes, ám a héja felé már ízetlen lehet, ha nem elég érett a dinnye. Ha csak fél dinnyét veszünk, már arról is lehet tudni, hogy érett-e a dinnye, hogy amikor a kést éppen csak beleszúrják, a héj már reped is magától.

Hogyan tároljuk, hűtsük a dinnyét?

A görögdinnyét lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk és mielőbb fogyasszuk el, mert szobahőmérsékleten gyorsan túlérik, poshadt íze lesz és barna foltok képződnek rajta. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha folpack-kal letakarva hűtőszekrényben tároljuk.

A sárgadinnyét érdemes mérsékelt szobahőmérsékleten tartani és csak fogyasztás előtt fél órával lehűteni. A túlzott hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és ettől elveszti az ízét.

Tipp:

A sárgadinnye gyümölcshúsa intenzívebb ízű lesz, ha néhány öntet citromlével lecsöpögtetjük.

S hogy mi van a dinnyében, amitől nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges gyümölcs is?

Kevés kalória, viszont annál több ásványi anyag, vitamin és másodlagos növényi anyag. A dinnye 90 százaléka víz, így a nyári folyadékszükséglet kielégítését is segíti.  Gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt vagy fehérjét, és alacsony a szénhidráttartalma. Vastag héja alatt a húsa gazdag vitaminokban.

A sárgadinnyében főleg jelentős mennyiségű bétakarotin van, mely jót tesz a bőrünknek. Káliumtartalma a kötőszövet vízmentesítésében és salaktalanításában játszik szerepet. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, B-vitamin-tartalma bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja. Adenozinja hígítja a vérünket. A görögdinnye mangánt is tartalmaz, amely támogatja az immunrendszert, élénkíti a pajzsmirigy működését és a zsírégetést.

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!