Facebook hozzászólás
266

Tudta? A hashoz a fejen át vezet az út!

Vajon milyen ételekkel és hogyan őrizhetjük meg egészségünket? Erről kérdezi dr. Zombory Ildikó belgyógyász főorvost Demcsák Zsuzsa.

Ébredés után feketekávé, reggeli nélkül, napközben nassolás, majd este a hűtő kipakolása. Nagyjából így néz ki egy „átlagos”, nagyon elfoglalt ember napi étkezése. Ezt még súlyosbíthatja egy „munka”-ebéd vagy -vacsora, főleg ha hirtelen, nagy mennyiségben érkezik az üzletember gyomrába, sokkolva a szervezetet. Egyenes út az emésztési panaszokhoz, amelyek lehetnek akár gyomorfájás, puffadás, akár rossz közérzet stb., hosszabb távon pedig súlyos egészségügyi következményekhez, és az elhízáshoz.

– Milyen ételekkel és hogyan őrizhetjük meg egészségünket? Erről kérdeztem dr. Zombory Ildikó belgyógyász főorvost.

– A rendszerességet kell megszokni egy rendszertelen életben! Reggelizni, ebédelni és vacsorázni kell, sőt ha lehet, tízóraizni és uzsonnázni is. A megfelelő mennyiségű vitamint, rostot, tápanyagot, fehérjét, szénhidrátot naponta biztosítani kell a szervezet számára, de nem mindegy, milyen összetételben és alapanyagokból.

– Melyekből?

– Először az úgynevezett natív cukor fogyasztását kell lecsökkenteni, majd idővel teljesen elhagyni. Édesítőként kiváló a méz és barnacukor. A konyhasó használatát szintén ajánlatos drasztikusan lecsökkenteni, tengeri sóval vagy erős fűszerezéssel kiváltani. Az enyhén csípős ráadásul fogyaszt is. Természetesen rengeteg növényi vagy növényi alapanyagú terméket kell fogyasztani.

– Ezt csak akkor lehet megvalósítani, ha valaki saját magának főz. Otthon elkészíti, becsomagolja, és reggel magával viszi. Ez lehetetlen…

– Egyáltalán nem lehetetlen. A tízórait és az uzsonnát el lehet otthon is készíteni, a gyümölcsöt be lehet rakni a táskába, de nassolhatunk nyers zöldséget, például répát, karalábét vagy mondjuk túróval töltött uborkát is. Kezdetnek pedig az is elég, ha ebédre a gulyásleves és a pörkölt helyett zöldséglevest és csirkesalátát választunk. Az első lépések nagyon nehezek, de akinek sikerül betartania, nehezen fog visszaszokni például a csülökre.

– Mindenről le kell mondani, amit szeretünk?

– Szó sincs róla! Ugyanúgy lehet töltött káposztát enni, de javasolt, hogy például a töltelék legyen más. Főzzük pulykahúsból, barna rizzsel, vagy készítsük esetleg zöldségtöltelékkel, mondjuk gombával. Az ízesítés ugyanaz marad, az élmény sem változik, de se nem hizlal, se nem ártalmas. Ajánlatos a fehérjéket növényi alapanyagokból, kecsketejtermékekből és mangalica sertésből készült ételekből bevinni. Az édességet sem kell elfelejteni, de ha lehet, a tésztákat tönkölylisztből állítsuk elő. Kiváló muffinok és rétesek, palacsinták és számos hagyományos édesség készülhet tönkölylisztből. Fontos „aranyszabály” továbbá, hogy napi legalább két liter folyadékot kell inni. Ez legyen ásványvíz, gyümölcstea, de semmi esetre sem cukrozott üdítő. Az alkoholról sem kell teljesen lemondani, napi egy-két pohár minőségi bor nem ártalmas, sőt kedvező élettani hatásai vannak. A tömény alkoholt és a sört nem ajánlom, már csak a magas kalóriatartalma miatt sem.





Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!