Facebook hozzászólás

HÉVíZI SÉF TANÁCSAI

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő, a napsütés és az egyre több friss zöldség és gyümölcs a boltok polcain sokunkat motivál arra, hogy változtassunk életmódunkon. Az elhatározásnak azonban egy jó adag elhivatottsággal és kitartással kell párosulnia ahhoz, hogy ne csupán egy múlékony hóbort legyen. Barcza Zoltán, az egyik legismertebb hévízi hotel séfje néhány praktikus tippel segít mindazoknak, akik szeretnének áttérni az egészséges táplálkozásra.

  1. Csak okosan a vásárlással!

Talán nem is gondolnánk, de a megfelelő táplálkozás a bevásárlás megtervezésénél kezdődik. Mindig úgy menjünk el vásárolni, hogy pontosan tudjuk, miből és mennyire van szükségünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy a sorok között lézengve mindent beledobálnak a kosarukba, amit csak megkívánnak. Ennek eredményeként olyan alapanyagok is a konyhájukban kötnek ki, amelyeket csak azért esznek majd el, mert nem akarják kidobni. Ha azonban minden napra előre megtervezzük az aznapi menüt, sokkal egyszerűbb lesz betartanunk az egészséges táplálkozás szabályait.

Zöldséges tészta, Kép: NaturMed Hotel Carbona
Zöldséges tészta, Kép: NaturMed Hotel Carbona

  1. Főzzünk finomakat!

Sokan gondoljuk, hogy ami egészséges, az csak rosszízű lehet. Pedig ahogyan egészségtelen alapanyagokból is lehet rossz ételt főzni, ugyanúgy egészséges hozzávalókból is lehet nagyszerű fogásokat készíteni. Az egyes alapanyagokból készíthető ételek száma szinte végtelen, csak meg kell találnunk a nekünk legkedvesebb módokat. Időbe telhet, mire ezt kikísérletezzük, azonban megéri rászánni az időt, hiszen ezáltal az életmódváltásunk után is ugyanolyan jókat ehetünk majd, mint előtte. Amikor egészséges táplálkozásra váltunk, ne a lemondásokra koncentráljunk, hanem arra a rengeteg új és izgalmas alapanyagra, ételre és ízre, amelyet ennek köszönhetően megismerhetünk!

Lustálkodd magad egészségesre!

Hölgy ellnesezik, Kép: danubius
Kép: danubius

Felgyorsult élettempónkban az ébrenléti időnk alatt szinte egyfolytában csinálunk valamit. Amikor néha mégis néhány percnyi szünethez jutunk, nem tudunk mit kezdeni vele, nyomban lelkiismeretfurdalás tör ránk, hogy nem csinálunk semmi hasznosat. Pedig nemcsak az „édes semmittevés” szófordulat igazolja, de számos tény is alátámasztja, hogy a lustálkodásra igenis szüksége van a szervezetnek. 

  1. Váltsunk fokozatosan!

Az egészséges táplálkozásra való áttérés sokkal egyszerűbb, ha fokozatosan, apránként változtatunk. Amikor ugyanis egyik napról a másikra elhagyjuk például a zsíros ételeket, a sót, a kristálycukrot, fennáll az esélye annak, hogy néhány napnál tovább nem bírjuk, és annyira hiányozni fognak ezek az ízek, hogy felhagyunk az egészséges életmóddal. A fokozatosság elvét követve azonban, lesz időnk hozzászokni egyes ételek hiányához és természetesen az új ízekhez és alapanyagokhoz is. A látványos és drasztikus váltás helyett tehát haladjunk apró lépésekkel az életmódváltás felé. Hétről-hétre csökkentsük a teánkba vagy kávénkba tett cukor mennyiségét, iktassunk be heti egy húsmentes napot, és kezdjünk el barátkozni a barna rizzsel, valamint a különféle zöldségekkel. Ilyen és ezekhez hasonló kezdő lépésekkel sokkal eredményesebb lehet a váltásunk.

Spárgás gombás bazsalikomos tészta, Kép: NaturMed Hotel Carbona
Spárgás gombás bazsalikomos tészta, Kép: NaturMed Hotel Carbona

Érdemes továbbá nyitott szemmel járnunk, hiszen számos különleges gasztro eseményen vehetünk részt országszerte. Áprilisban például a Hotel Carbonában rendeztek egy különleges örömfőző estet. 13 hévízi séf vacsoráján leshettünk el ügyes fogásokat, recepteket, ötleteket!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!