EGÉSZSÉGEDÉRT
5 étel, amit minden nőnek rendszeresen kéne ennie
Még mindig tart a koronavírus miatti bezártság időszaka, így most különösen oda kell figyelni arra, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nem csak finomak, hanem ténylegesen jót is tesznek az egészségünkért. 5 olyan élelmiszer-tipp, amelyekért garantáltan hálás lesz a szervezeted.
Zsíros halak – lazac, szardínia, makréla
Az Omega-3 zsírsavak áldásos hatásairól regényeket lehetne írni, ezek a halfajták a DHA és EPA savakat tartalmazzák (ezek az omega-3 zsírsavak olyan fajtái, amelyeket a szervezetünk csak kis mennyiségben tud előállítani). Az ilyen halak fogyasztása nemcsak a sejtmembránok egészségének megőrzésében segít, hanem olyan egészségügyi problémák megelőzésében is, mint például a szívbetegség, a stroke, és a magas vérnyomás.
Ugyan több más élelmiszer, például a dió is tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, egyes szakértők szerint az emberi test igazán csak a DHA és EPA formákat tudja hasznosítani – azaz azokat a típusokat, amelyekben ezek a halak bővelkednek.
Babfélék
A babfélék alacsony zsírtartalmuk mellett sok fehérjével és rosttal büszkélkednek, ráadásul egyes kutatások szerint rendszeres fogyasztásuk segít a szívbetegségek és a mellrák kialakulásának megakadályozásában, valamint a női hormonszint stabilizálásában is.
Az International Journal of Cancer tanulmányában arra jutott, hogy a babféléknek (különösen a lencsének) vannak mellrák-megelőző hatásai, míg egy másik kutatócsoport összefüggést talált az ilyen növények fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között.
Paradicsom (és más piros gyümölcsök)
A vörösen pompázó gyümölcsök közös pontja a likopin, egy karotid vegyület, amely a piros színért felelős. Prosztatarák megelőzési hatásait már sokszor hangoztatták, ám az már kevésbé ismert, hogy a női egészségmegőrzésben is komoly szerepet kaphat.
Több kutatás is arra jutott, hogy a likopin hatékony lehet a mellrák és szívbetegségek kialakulásának megőrzésében, ráadásul a bőrt is ellenállóbbá teheti a káros napsugarakkal szemben.
Áfonya, eper, málna, ribizli
A felsorolt gyümölcsök antociánokat tartalmaznak. A jellegzetes színezetért felelős fényvédő pigmentek természetes napfényvédő hatással rendelkeznek, és egyes kutatások szerint a sejtgyógyulást is elősegítik, valamint a mellrák és bélrák megelőzésében is szerepet játszhatnak.
Hozzászólás zárolva.