5 természetes gyógymód a koleszterinszint csökkentésére
Az emelkedett koleszterinszinthez gyakran kapcsolódik a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás kialakulása, szövődménye az érszűkület, szívinfarktus, szélütés. Jó hír, hogy a koleszterinszint könnyen befolyásolható életmódbeli tényezőkkel is: mozgással és táplálkozással.
Gyógyszermentes megoldások
A koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborult. Népegészségügyi jelentőségét mutatja az is, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek támogatása. A koleszterinszint gyors csökkentéséhez pedig a legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, a javulás mindössze mozgással és táplálkozással elérhető. Így természetes úton három hét alatt 40–60%-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata – mutat rá az életmód gyógyító erejére dr. Babai László, a Trombózisközpont orvosa.
Az alábbi 5 egyszerű tipp követésével a koleszterinszint, azon belül is elsősorban a „rossz” LDL koleszterin szintje, három hét alatt 20%-kal csökkenthető. Az öt ajánlás követésének mellékhatása pedig olyan további egészségnyereség, mint a testsúly csökkenése, a cukorháztartás normalizálása és a vérnyomás csökkenése.
1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!
A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, melyek megkötik az epével a bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívásukat. Így működnek a koleszterinszintet csökkentő epesavkötő gyógyszerek is. Növényi rostokban gazdagok a hüvelyesek, babok, a zab, az árpa, a bogyós gyümölcsök.
Az elfogyasztott rostmennyiség növelésére tökéletes mód a reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzli fogyasztása joghurttal.
2. Kerüld a rossz zsírokat!
Az étkezésből a lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatók a húsokban, a vajban, tejtermékekben, transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajokban, pl. margarinokban. E zsírok mellett természetesen a koleszterinbevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterintartalma a tojásnak, a vörös húsoknak, a ráknak.
Létezik egy zsír, amelyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként hidegvízi halakban – mint a lazac, makréla, pisztráng, hering, szardínia – található.
Zsírok terén fontos megjegyezni, hogy fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad, hiszen elengedhetetlen összetevői szervezetünknek. Nélkülük nincs agyműködés, nincsenek sejtmembránok, nincs izomműködés.
3. Fehérjét a növényekből!
Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, ilyen a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat!
Hagyományos étkezésünk tele van finomított szénhidrátokkal: fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények. A túlzott energiabevitel hatására a szervezet raktározásba kezd. A szénhidrátokat zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.
Legjobb energiaégetés a mozgás. Heti három-négy alkalommal 60 perc közepes intenzitású mozgás (pl. futás, kerékpározás, úszás) kiváló koleszterinszint-csökkentő hatású. Fontos, hogy az anyagcsere átállítására az inkább hosszabb, kevésbé intenzív mozgás alkalmas. A koleszterin szintjének csökkentésére ezért lényeges az egyben 60 perc mozgás, és ennek heti többszöri ismétlése.
A szakember segíthet!
Az igazán eredményes koleszterinszint-csökkentéshez fontos az átfogó megközelítés. Sikereket akkor lehet elérni, ha az 5 tippet együtt használjuk – mutat rá dr. Babai László. Ha az életmódváltás minden igyekezet ellenére sem hoz kellő eredményt, úgy szükséges a magas koleszterinszint okának orvosi kiderítése – ez lehet genetikai örökség, alacsony pajzsmirigyfunkció, életmóddal már nem uralható anyagcsere-felborulás és célzott gyógyszeres kezelés. Ne feledjük, az egészséges életmódnak ilyen estekben is alapvető gyógyító, a gyógyszeres kezelést kiegészítő, támogató hatása van.
Forrás: www.tromboziskozpont.hu
Hozzászólás zárolva.