Facebook hozzászólás
571

6 diétás jó tanács PCOS esetére

Napjainkban a PCOS – policisztás ovárium szindróma – a női meddőség egyik fő oka, megközelítőleg a nők 5–10 százalékát érinti. A betegség kezelésének 3 pillére közül a speciális diéta az egyik, amelyet, ha betart az érintett, nagyban hozzásegíti magát állapota gyors javulásához. Most a PCOS-étrendről ad tanácsokat szakértőnk!

A PCOS elnevezés csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal, valójában azonban egy komplex anyagcserezavarral állunk szemben, melynek szerteágazó tünetei vannak.

Gyakran csak meddőség miatt diagnosztizálják – Kép: flickr

A PCO-szindrómát gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor nem sikerül a teherbeesés, pedig korábban is vannak figyelmeztető jelek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:
● rendszertelen menstruáció
● ciszták megjelenése a petefészekben,
● zsíros, mitesszeres bőr,
● hasra lokalizálódó elhízás,
● hajhullás.
Fontos megjegyezni, hogy a tünetek egyénenként változhatnak, számos PCO-szindrómás kifejezetten vékony testalkatú, és ciszták sem jelennek meg minden esetben a petefészekben.

A szindróma kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők és környezeti faktorok is. Az örökletes tényezők közül ki kell emelni az inzulinrezisztenciát (IR). Ebben az esetben nem elegendő a normál mennyiségű inzulin a vércukorszint normalizálásához, a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie. A magas inzulinszint lassan felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét is. A genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők is szükségesek a betegség kialakulásához, amelyek közül legfontosabb a mozgásszegény életmód, a rendszertelen táplálkozás és az erős stresszhatás.

Az inzulinrezisztencia és a PCOS kezelésében a hármas kezelés – gyógyszer, mozgás, diéta – a gyógyulás kulcsa – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont és az Egészségáruda dietetikusa.

1. A diéta lényege egy rendszeres életvitel kialakítása! Naponta 5-6 alkalommal, 2–4 óránként kell enni. Nagyon fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot, és megfelelően osszuk el a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat. Lassan felszívódó szénhidrátok: zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durumtészta, barna vagy basmati rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, zab(pehely). Gyorsan felszívódó szénhidrátok: gyümölcsök, tej és tejtermékek.

Figyelni kell az alapanyagokra, az arányokra, az ételkészítés módjára és az együtt fogyasztott ételekre is
Kép: wikimedia

2. Nézd a glikémiás indexet! A GI megmutatja egy tápanyag vércukorszint-emelő hatását a cukorhoz képest. Célszerű főként alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítani az étrendet, amelyek nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet, így nem kell túl sok inzulint termelnie a szervezetnek. A glikémiás indexet számos tényező befolyásolja. Ha egy ételt szétpárolunk, pürésítünk, akkor könnyebben emészthetővé válik, magasabb lesz a GI-e. Ha pedig bő zsírban sütjük ki, vagy magas fehérjetartalmú étellel fogyasztjuk együtt, akkor kevésbé fogja megemelni a vércukorszintet. Tehát az étkezéseknél nemcsak az alapanyagokat kell figyelnünk, hanem az ételkészítés módját és az együtt fogyasztott ételeket is.

Nem jön össze a baba? Egyél időben!
A legtöbb nő arra panaszkodik, hogy hiába hagyta abba a fogamzásgátló szedését, mégis hosszú hónapokat, sőt éveket kell várnia a teherbeesésig. Pedig életmódváltással, helyes táplálkozással elősegíthetnék a fogamzást. Például így!

3. Az étrend összeállításánál fontos szempont az inzulin iránti érzékenység napszakos ingadozása is. Az inzulinérzékenység reggel a legrosszabb, délben jobb, estére ismét romlik. Ezért reggel inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, például teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset. Ha nagyon kívánjuk az édességet, akkor azt lehetőlég ebédhez fogyasszuk el, uzsonnára pedig legjobb választás az idénygyümölcs. Vacsorára ideális egy saláta sült csirkemellel esetleg korpás keksszel kiegészítve.

4. Jól válaszd meg, milyen lisztet használsz! A finomított lisztet kerüld, helyette használj inkább teljes kiőrlésű búzalisztet, zabpelyhet, amelyekből remek tésztafélék is készülnek. Sokan elfelejtik, hogy a panírmorzsa is legtöbbször finomlisztből készül, tehát ha panírozol, akkor is figyelj, milyen terméket választasz!

Hogyan kezelhető a PCOS?
A PCOS kellemetlen betegség, hiszen főbb tünetei közt ott vannak a menstruációs ciklus zavarai, a fokozott szőrösödés, izzadékonyság és az elhízás, ám a legtöbb nő figyelmének középpontjába a meddőség miatt kerül. A kezelés lehetőségeiről beszél szakértőnk.

5. Ne feledd a tejcukrot sem! Varga Dóra, az Egészségáruda dietetikusa szerint a reggeli tejfogyasztás is kerülendő (a kávéba is), mivel annak tejcukortartalma is jelentősen megnöveli a reggeli inzulinszintet. Ha nem tudsz lemondani a reggeli tejeskávéról, akkor adj az italhoz magasabb zsírtartalmú tejszínt is, esetleg használj mandula- vagy kókusztejet!

6. A szénhidrát mennyiségének korlátozása mellett a diéta legfontosabb eleme a cukor hanyagolása. Édesítéshez lehetőleg természetes édesítőszereket használj, például xilitet, steviát vagy eritritet, amelyek egyrészt nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, másrészt igen édes ízük miatt lényegesen kevesebb kell belőlük, mint a megszokott cukorból. Egyes gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, emiatt a szőlő, a banán és az aszalt gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott, és görögdinnyéből is csak 100-150 gramm fogyasztható. (Forrás: Endokrinközpont)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!